Friday, May 23, 2014

PULUT MANGGA ( KHAO NIAW MA MUANG )


Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sape suke makan pulut sila angkat mangkuk..Yana dgn anak2 memang hantu pulut..Seminggu sekali wajib kena kukus pulut..Walaupun ada penyakit hangin tapi still jugak makan pulut ~ tak sedar dirikan ~kalau hangin datang mula laa tercungap2 nak bernafas..minum air 100 plus takpun telan 2 sudu besar gaviscon..huuuuu baru lega hihiii

Yang ni menu minggu lepas kot..rasanya dah 2 3 kali buat bulan nii..tak puas pulak makan pulut mangga..Yana suka mangga yang masam2 manis gitu..tak nak yang manis sangat..Jom layan resepi resepi yang simple jee nii..mokcik mahu ke dapur..incik lalink dah request nak makan nasi lomak pulak lunch krg..harus mokcik pecut sebelum anak2 bangun ~~~




PULUT MANGGA
BAHAN-BAHAN :- ( 3 - 4 org )

2 cawan beras pulut ( seeloknya pulut susu ) rendam 2 jam
1 1/2 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil tepung jagung
2 helai daun pandan ( disimpulkan )
3 sudu makan gula pasir
mangga yg masak ranum secukupnya

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan pengukus terlebih dahulu, kukus beras pulut hingga 1/2 masak, kemudian masukkan 1/2 cawan santan yang telah dicampur dengan garam. Letak daun pandan sekali dan kukus sehingga masak
  2. Untuk kuahnya: baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan, gula pasir. Bila agak mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Bila agak pekat tutup api.
  3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga. 
Selamat Mencuba :-)