Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^
Bihun soto ~ tak pernah puas menikmatimu heheee..Salah satu makanan feberet yana..memang selalu buat untuk diri sendiri..kalau bulan puasa 2 3 kali juga akan diulang bihun soto nii..memang best sangat dapat makan dengan begedil and paling penting harus ada sambal kicap yang pedas menggiler..hirup kuah yg masih panas+pedas..fuhhhh..heaven kejap hehee..
Bihun Soto ni yana selalu guna resepi Kak Yatie..memang kena dengan selera yana sekeluarga..tq yer kak untuk resepinya..lagi sekali yana share kat sini ^___^
MEE HOON SOTO
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:-
1 ekor ayam ~ di potong 4, 2 keping bahagian dada di goreng bersama sedikit garam
2 batang serai ~ dititik
1/2 inci lengkuas ~ di hiris
2 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma adabi
1 rempah sup bunjut adabi
1 sudu besar lada putih ~ ditumbuk halus/lumat
Minyak untuk menumis
6 cawan air satau secukupnya
garam dan sedikit gula
BAHAN KISAR:-
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia
BAHAN TUMIS;-
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ulas bawang merah ~ di mayang
2 ulas bawang putih ~ di hiris
CARA NAK BUAT:-
- Bersihkan ayam, potong 4 besar, 2 keping bahagian dada di goreng. Bila dah siap, sejukkan dan di siat2kan. Ketepikan dulu. Sementara ayam yang selebihnya di cincang kecil.
- Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cawan minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
- Masukkan rempah sup dan rempah kurma yang di bancuh dengan sedikit air. Masukkan pula lada putih yang ditumbuk halus. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
- Masukkan ayam dan masukkan sekali air secukupnya.
- Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
- Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama mee yang telah dicelur.
BAHAN-BAHAN PENYEDIAAN MEE SUP:-
- 1 bungkus mee hoon ~ direndam, di celur dan di toskan
- 1 mangkuk taugeh ~ buanf akar, cuci, celur dan toskan
- Daun sup, daun bawang ~ cuci, toskan dan dihiris halus
- Bawang goreng
CARA NAK BUAT:-
- Masukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk. Taburkan daging ayam di goreng dan disiatkan tadi. Masukkan taugeh dan tuangkan kuah sup.
- Taburkan daun bawang sup/daun bawang dan bawang goreng. Siap dan boleh di makan bersama sambal kicap.
SAMBAL KICAP
10 tangkai cili padi merah
15 tangkai cili padi hijau
3 ulas bawang putih ~ bakar sebentar
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar gula
1 sudu kecil minyak masak ~ supaya biji cili hancur
2 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
CARA NAK BUAT:-
- Kisar cili padi merah dan cili padi hijau, minyak, bawang putih bersama kicap tadi.
- Tuangkan dalam mangkuk dna campurkan jus limau kasturi tadi. Gaul sebati.
- Boleh di makan bersama mee hoon sup tadi. Sedap juga di makan bersama begedil ayam.
Selamat Mencuba :-)
1 comment:
Memang sedap giler ni Yana... Kak Amie suka buat menu gini time raya tau, masa tu orang dah muak makan ketupat & rendang, bila jumpa makanan berkuah sup gini memang berselera nak hirup!
Post a Comment