Monday, March 31, 2014

VANILLA CUPCAKES

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Pagi ni nak tayang Cupcakes Vanilla yang sangat sedap okess..tak tipu punye ^__^ ~~ Ekceli, cupcakes ni projek dgn my doter beberapa bulan yang lalu..saje nak main deko2 dgn dia..ibu main hentam je nak deko..xpe lah..janji ada penyeri kat atas cupcakes tuu kan hehee :P



VANILLA CUPCAKES

BAHAN-BAHAN:-
3/4 cawan butter (6oz )
3 biji telur ~ suhu bilik
2 1/2 cawan all purpose flour ( saya guna tepung gandum )
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster ( kurang sedikit ~ yana kurangkan 2 sudu besar )
3 sk vanila ~ boleh lebihkan
1 1/4 cawan susu ~ Kak azie guna buttermilk
2 1/2 sk baking powder

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan oven pada suhu 170c.
  2. Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder
  3. Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.
  4. Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama15 - 18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak
  6. Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.

BUTTERCREAM

BAHAN-BAHAN:-

80 gm butter
250 gm krimwell
1/2 cawan gula icing
1/4 cawan golden sirap

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Potong butter kecil. Kemudian satukan butter bersama creamwell dan pukul hingga kembang dan putih.
  2. Gula aising diayak. Kemudian masukkan gula aising dan golden sirap ke dalam butter yang telah dipukul kembang tadi.
  3. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati
  4. Kemudian bolehlah diletakkan pewarna mengikut warna pilihan.
  5. Masukkan butter cream dalam piping beg dengan nozel pilihan dan bolehlah paip pada kek
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

mama sara nur said...

Assalam
Vanila cc , menarik bila ank2 nmpk ni kan
Cantik tu, blh buat sbgai goodies besday