Thursday, March 13, 2014

SIAKAP PANGGILAN PULAU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Layan menu kami beberapa bulan yang lalu :-P ..masa tu memang malas sangat nak update blog..snap pic je lah untuk simpanan kot2 terajin nak update nanti..Ikan siakap Panggilan pulau resepi yang simple je dari Datin Lulu..Yana terskodeng kat dapur Kak Yatie..Alhamdulillah sedap..rasa seakan2 masak 3 rasa cuma ada aroma wangi dari kayu manis jee..Jom kita semak resepinya ^__^


SIAKAP PANGGILAN PULAU
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap ~ cuci, toskan dan kelar2kan permukaannya
1 sudu serbuk kunyit + 1 sudu kecil garam ~ utk goreng ikan
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar kicap manis
2 biji tomato ~ dadu kasar
garam secukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
1/2 cawan air panas
1 sudu besar gula
2 sudu besar cili kisar
minyak secukupnya

BAHAN HIRIS & TUMIS

1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai ~ diketuk
1 batang kulit kayu manis

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Ikan yang siap digaul dgn garam dan serbuk kunyit hendaklah digoreng sedikit garing. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1/4 cawan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis ~ gaul sebati diikuti 1/2 cawan air panas.
  4. Sesuaikan rasa garamnya @ masukkan maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkan tomato. Kecilkan api. Biarkan kuah mereneh perlahan2 hingga tomato layu. Tutup api/
  5. Curahkan kuah @ sos keatas ikan yg digoreng tadi. Bolehlah dihidangkan panas2.

Selamat Mencuba :-)

1 comment:

Cik Ecah said...

yummy...
sedapnya!