Wednesday, March 5, 2014

APAM PISANG KUKUS TANPA TELUR

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_^

Kuih Apam Pisang Kukus Tanpa Telur ni yana buat untuk minum petang beberapa bulan yg lampau :-P.. Masa tu virus M melanda..malas sangat update blog..okess lah layan je laa kuih apam nii..sedap tau walaupun tak menggunakan telur dgn minyak..Pernah jugak dulu try resepi lain tapi kurang sikit kegebuannya sebab tak perap lama2 kot..yang ni yana perap 2jam..memang jadi gebus dan lembut gituu..Tq Kak Q atas resepinya..~~ tiba2 rindu pulak kat Kak Q..dah lama xnmpk dia kat blog ngn FB ^__^




APAM PISANG KUKUS TANPA TELUR
Resepi : Kak Q @ quinnie@qasehququinnie.blogspot.com

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan pisang masak ranum ~ lecek dulu baru sukat dlm cawan ye
1/3 cawan gula ~ nak manis buat 1/2 cawan
1/2 sudu besar soda bikarbonat
2 cawan tepung gandum ~ diayak
kelapa putih
sedikit garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Mula2 lecek pisang. Kemudian sukat 2 cawan dan masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan gula dan soda bikarbonat. Lecek lagi bersama pisang hingga keluar buih dan gula hancur.
  2. MAsukkan tepung yang telah diayak. Kacau2 rata. Kemudian perap 1 jam. ( yana perap 2 jam ) Panaskan kukusan. Sapu acuan dgn minyak. Kemudian isikan adunan dalam acuan. Bila air kukusan dan didih masukkan loyang kukusan. Kukus 25 minit guna api besar.
  3. Dah masak boleh keluarkan dari acuan dan tabur dengan kelapa parut yang telag digaul dgn sedikit garam ( kukus dulu kelapa 3-5 minit ) utk pastikan kelapa tahan lama. Nak makan gitu pun sedap jugak apam nii
( Nota : Tips Kak Q ~ nak dapatkan warna apam warna gelap guna 2 jenis pisang dan baru la rasa apam ni lagi sedap dan warna yg cantik. Timbul urat2 dia tu. Lain kali cuba perap lama sikit dalam 2 jam tgk mcm mana pulak kejadianya..)

Selamat Mencuba :-)

4 comments:

Hafizah Mohamad said...

Salam Yana...apam pisang ni makan petang2 ngan teh o panas mmg terbaik la....he he he...kak fiza pun suka...nanti bila2 blh try plak la...he he he

Gee® said...

Bestnyaaa...

nurjannahnordin said...

salam..sy nak try resepi akak..duk mencari resepi apam pisang yg tak guna baking powder,,hehe..sbb xde..mesti try ni.terimakasih

siti junaidah said...

As-salam,
Pn Yana,saya nk cuba buat apam pisang ni ya...
Tq.