Tuesday, February 11, 2014

BAKED DORY WITH FRIES TOPPING

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^

Menu ikan dori yg sangat simple tapi sedap hokey ^__^ dah banyak kali yana buat lepas Tun tayang kat blog dia ari tu..biasa kalau beli ikan dori kat tesco harus jadi sweet sour tak pun fish and chips..yang tu je la duk ulang :-P 

Jom cuci mata je la ekk..semua dah habis ~~~




BAKED DORY WITH FRIES TOPPING
Adaptasi dari : TryMasak
Resepi : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-
1 keping fillet ikan dory
1 cawan fries
Sedikit minyak zaitun
Sedikit garam dan lada hitam
1/2 biji limau nipis ~ ambil jus
Sedikit paprika ~ yana add
Sedikit cajun ~ yana add

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Basuh ikan dori dan lap hingga kering
  2. Gaulkan ikan dengan sedikit minyak zaitun, jus limau nipis, garam, lada hitam, paprika dan cajun. Letakkan atas dulang pembakar.
  3. Cincang fries ke saiz yg agak kecil dan letakkan atas ikan dori tadi dan tuang sedikit minyak zaitun di atasnya.
  4. Bakar pada suhu 250cselama 20minit atau hingga ikan masak. Kemudian tukar pada api atas/grill hingga kentang tadi kuning keemasan.
  5. Hidangkan bersama coleslow.

Selamat Mencuba :-)

2 comments:

mama sara nur said...

assalam yana
menarik resepi ni kan
nampak sedapp

Hafizah Mohamad said...

assalamualaikum yana...lama x jengah yana....sihat ka..gugirl2 sihat ka...harap2 sihat lah yer dgn cuaca yg terik sekarang ni...sedap tgk ikan dori yana ni...kak fiza x pernah beli ikan ni...x pernah makan...mungkin pernah makan tp x tahu...he he he...lepas ni blh la try beli n masak...=)