Wednesday, March 27, 2013

KETAM KAM HEONG

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^_________________^

Menu simple kami malam ini Ketam Kam Heong..Pagi tadi keluar p pasar beli ikan..tak sangka pulak beli ikan dapat free 3 ekor ketam yang segar bugar lagi..Alhamdulillah..semoga makin murah rezeki pakcik jual ikan sekeluarga~ Dapat je ketam terus dalam kepala fikir nak masak kam heong.. resepi yang paling senang..semua bahan dah tersedia ada di dapur^^

Sebelum ni yana dah pernah buat Udang Kam Heong menggunakan resepi yang sama jugak..boleh tgk SINI yer ^^..Tq sekali lagi Kak Amie sudi share resepi dari Chef Wan nih..memang sedap sangat ^^..Yana dah cuba cari bukunya tapi belum ketemu lagi hehee..pe2pun moh kita cuci mata je la ekkksss..semua dah habis kami ratah ^__^



KETAM KAM HEONG
Resepi Asal : Buku Masakan Selera Chef Wan
Sumber cuci mata : Kak Amie

BAHAN-BAHAN:-

3 ekor ketam 
5 ulas bawang putih cincang ~ 
2 sudu besar udang kering ~ yana gunakan 1/2 sb, rendam dan tumbuk kasar
2 sudu besar serbuk kari ~ 
3 tangkai daun kari ~ yana letak 2 tangkai
6 biji cili padi dihiris ~ yana letak 2 biji jew 
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu teh lada hitam - kisar ~ yana letak 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
garam & gula ~ jika perlu
Minyak

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terendam ketam/udang selama 5 minit atau sehingga masak. ketepikan.
  2. Panaskan 3 sudu minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
  3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga udang masak.
  4. Masukkan serbuk kari, daun kari serta cili padi dan goreng kacau selama beberapa minit.
  5. Tambah sos tiram dan lada hitam dan gaul sebati.
  6. Masukkan udang dan balik-balikkan supaya disaluti dengan sos.
  7. Angkat dan hidangkan.

Selamat Mencuba :-)

4 comments:

tun_telani said...

wahh!! bakinyer pakcik jual ikan! ketam bukan lg mahal dr ikan ke?? huhu.. tun nk makan ketammm!!!!!!!!!!!!!!!!!! tp allergic.. uhuk uhuk TT

Hafizah Mohamad said...

betullah...baiknya pak cik jual ikan tu...murah rezeki dia...bestnyer kalau ada org yg mau sedekahkan ketam n kat kak fiza...he he he...sedapnyer tgk ketam ni...kak fiza pun nak kena try gak la pasni...masak kam heong...buat udang ke..ketam ke...dapnyerrr...

Zaliedana said...

Wah bestnyer yana,siap bli ikn dpt free ketam lagi,dah ler ketam mahal..Kamheong mmg sdap,aritu ct prnh wat guna udang n stong juga,rcp chef wan pon best,rcp yg 1 lagi pon best gak,nyum2..

rahel said...

Sedapnya...dah lama tak merasa ketam..nampaknya kena cuba ketam kamheong ni...