Wednesday, November 21, 2012

NASI LEMAK SUSU CAIR

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Tayangan menu tertunggak^^..Nasi Lemak Susu Cair ni yana buat minggu lepas lagi..1st time try buat nasi lemak guna susu cair konon2 tak nak berlemak santan..Alhamdulillah..rasa nasi lemak tetap ada walaupun guna susu cair..Ekceli penggunaan susu cair ni idea dari mama yana..Biasalah kalau dah berusia, dia tak suka sangat makan makanan yang berlemak santan..Nasi lemak ni pun yana masak guna beras herba ponni Taj Mahal..Lauk simple ajer sambal petai+ayam goreng berempah+telur dadar..sedappp :-)

Kita semak je lah resepinya..caranya sama je masak nasi lemak biasa..hanya tukar santan kepada susu cair ajerk..Yang kaler2 tu saje yana tambah sebab Damia suka sangat tengok nasi yang berkalerful..makan pun berselera ^__^





NASI LEMAK SUSU CAIR

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan beras ~ dicuci bersih
2 1/2 cawan susu cair ( yana guna dairy champ )
2 cawan air ~ ikut jenis beras
4 sb minyak zaitun ( minyak biasa pun boleh )
1/2 inci halia ~ diketuk
1 sk garam
Sehelai daun pandan ~ disimpul
Sedikit pewarna ( optional )

CARA NAK BUAT:-
  1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker kecuali pewarna
  2. Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya bergaul rata
  3. Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna..satu warna untuk satu lubang ~ jika suka
  4. Kacau nasi disetiap bahagian warna, jgn kacau secara keseluruhan lagi
  5. Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan.
  6. Sesuai dimakan bersama sambal tumis, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa saja lauk kegemaran
Selamat Mencuba :-)

3 comments:

Chik Mimi said...

sedapnyaaaa,semalam akak pun masak sambal tumis udang dengan petai hehehe

Mas Sani said...

bagus sbrnya kan, elak kolesterol :)
sedap je nasi lemak tu, wane wani lagi!

Chekgu Azrine said...

fuhh..stil nmpk berselera je..apa citer bb..dh pndai apa ye?