Wednesday, October 29, 2014

BAMIA AYAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Bersua lagi untuk edisi hari ini~~ okess pagi ni yana nak share resepi dari akak chef Liza yang memang femes amos tuu..Bamia Ayam..nama resepi pun macam nama anak kita dah Damia heheee.. Resepi ni simple jee..sesuai dimakan dengan nasi or roti~~



BAMIA AYAM
Resepi : Chef Hanielieza
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHAN:-

  • 1 ekor ayam [potong kecil]
  • 12 - 15 tangkai kacang bendi saiz kecil
  • 3 sudu besar serbuk rempah kari daging
  • 2 sudu besar cili kisar- saya tambah
  • 2 inci kayu manis
  • 3 ulas bawang putih *
  • 3 labu bawang besar*
  • 2 inci halia *(* kisar halus)
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1/2 cawan minyak utk menumis
  • 1 tin susu cair
  • Garam dan sedikit gula

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Gorengkan kacang bendi sehingga masak. Angkat dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, cili kisar, kulit kayu manis dan rempah kari sehingga wangi dan naik minyak. 
  3. Masukkan ayam, susu cair,tomato puree, sedikit gula dan garam. Kacau rata. 
  4. Bila telah naik minyak dan agak pekat masukkan kacang bendi. Gaul rata.
  5. Bila dah cukup rasa, matikan api dan angkat. Sedia untuk hidangkan.
Selamat Mencuba :-)

1 comment:

Kakzakie said...

Oh.. sedap ni Yana. Kakak ingat nak buatlah petang ni. Buntu nak masak apa kadang bila masuk dapur.

Yg senang macam ni OK sikit sebab bahan semua ada di dapur..