Thursday, July 30, 2015

BISKUT SEMPERIT

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Biskut ketiga syawal tahun ini..Biskut Dahlia..kegemaran anak-anakku..biskut upin ipin katanya hehee..Setiap tahun meme wajib kena buat..yana selalu buat guna resepi Noorsha ni..kena dengan anak tekak kami sefamily ^_^


BISKUT DAHLIA
Resepi : Norazie@Mesra.net & Noorsha

BAHAN-BAHANNYA :-)

300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)

160 g gula aising (mat guna 140 g - Noorsha guna 120 gm)
2 kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis (Noorsha tambah)
1 camca teh esen vanilla 
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard (Noorsha guna 200gm)*

(*bahan bertanda *  diayak)

Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla/rose dan putar hingga kembang.(Noorsha pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula sahaja asal bercampur semua..tak perlu pukul lama sebab nanti kukis jadi kembang)
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan. (Untuk step ini, noosha masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu.. kacau rata dengan spatula. kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk)
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. (Noorsha guna suhu 130 C dan bakar selama 20 minit... suhu ni bergntung pada jenis oven masing² ya..jadi kenali  oven anda... hehe) ~ yana guna suhu 150c bakar 25 minit
  4. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
Selamat Mencuba :-)