Thursday, July 30, 2015

BISKUT SEMPERIT SUSU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Layan biskut Semperit Susu pulak ekk..1st time menerai biskut ni..tahun lepas memang femes.. Sedap jugak..Tq tuan empunya resepi..


BISKUT SEMPERIT SUSU
Resepi : Farah Salleh (FB) & Zack
Sumber cuci mata : Kak Mas & Kak AnnaQawina

BAHAN-BAHAN:-

125gm susu pekat manis ~ resepi asal guna 250gm (  1/2 tin yang beratnya 505gm )
125gm butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak ~ resepi asal 250gm
230gm tepung jagung Brown and Poison (cap butterfly) ~ resepi asal 600gm ~ zack guna 230gm, just nice nak picit dalam acuan

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu ( ku guna whisk telur je )
  2. Tip: Untuk biskut tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akana menyebabkan biskut turut mengembang
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil digaul sebati. My experience, 230gm just nice untuk picit ke dalam acuan. resepi asal guna 300gm tapi pada saya terlalu keras kalau guna sema. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung
  4. Picitkan atas dulang yang telah dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis diatasnya. ( Kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar )
  5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170c untuk 12 - 15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak keperangan
Selamat Mencuba ;-)