Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^
Alhamdulillah..hari ni merajinkan diri hupdate blog kesayangan hamba..Dah hampir sebulan rasanya blog ni diabaikan..Nak buat macam mana virus M melanda diri puan tanah hehee~~
Okess..untuk sessi memanaskan kembali blog kita layan dulu kuih kegemaran anak2 kat rumah ni.. Kuih Serimuka Pandan..Ekceli dah lama buatnya..Rasanya untuk iftar 3 Ramadhan yang lalu..Kali ni yana cuba resepi dari dapur Kak Liza pula..Tq kak Liza share resepinya..sedapp..anak2 yana suka.. InsyaAllah lain kali boleh buat lagi guna resepi nii~~~ ^__^
Kaler kuih pucat sikit tidak berseri..terlupa pewarna ijo dah kehabisan stok..guna ijo ori dari daun pandan je lah ^__^
SERIMUKA PANDAN
Resepi : Majalah Sedap
Sumber cuci mata : Kak Liza Intai Dapur
Bhn2 A:( bawah)
150 gm beras pulut - rendam 3-4 j
200 ml santan cair
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
Cara Penyediaan-
- kukus pulut dgn santan cair, garam dan daun pandan.
- bila pulut dah masak, tekan biar pulut td padat, ketepikan..
Bhn2 B:(atas)
1 cawan pati santan
2 biji telur
5 s/b gula pasir
25gm tpg gandum
1 s/b tpg jagung
Sdkt pewarna hijau
Sdkt air perahan daun pandan - Liza guna 3 helai daun pandan + blend dgn pati santan + telur dan tapis
Sdkt garam
Cara Penyediaan:-
- bancuh tpg jagung, tpg gandum, garam, gula dgn bancuhan santan bersama telur td.
- masukkan sdkt pewarna hijau dan gaul sebati.
- masak atas api perlahan hingga naik wap.
- tuangkan adunan td di atas pulut yg telah ditekan mampat.
- kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
- sejukkan sebelum dipotong....
No comments:
Post a Comment