Friday, January 9, 2015

MASAK LEMAK KUNING TAUHU & UDANG KECIK

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Alhamdulillah masih bernafas pada hari ini..syukur padaMu Ya Allah..Jumaat tiba lagi..sekejap je masa berlalu kan..esok dah 10hb..huhuu..sedang menghitung hari nak balik kampung..Tak sabar rasanya~~~


Terus pada resepi kita hari ni..simple2 je lauk lunch semalam..Masak Lemak Tauhu & Udang kecik..Dah tak tau nak masak apa..buka esbox ada ikan kembung 2 ekor, udang kecik and tauhu yang beli 2 ari lepas..nasib baik ok lagi tauhunya..lepas tu goreng ikan kembung..tumbuk sambal belacan sikit makan berulam timun jee..Alhamdulillah..kenyang~~~ ^__^


MASAK LEMAK KUNING TAUHU & UDANG KECIK

BAHAN-BAHAN:-
3 keping tauhu ~ potong 4
100 gm udang kecik
1/2 labu bawang besar ~ hiris nipis
1 ulas bawang putih ~ hiris nipis
1 cawan santan
1 cawan air
1/2 kiub ikan bilis
2 biji cili merah ~ dihiris
carrot ~ potong mancis @ suka hati
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN;-
  1. Masukkan air, tauhu, carrot, bawang besar, bawang putih dan kiub ikan bilis. Biar mendidih
  2. Kemudian masukkan santan dan serbuk kunyit. Bila hampir mendidih masukkan udang & cili merah. 
  3. Perasakan dengan garam. Kacau perlahan hingga mendidih.
  4. Siap untuk dihidangkan
Selamat Mencuba :-)

7 comments: