Monday, December 5, 2011

SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU

Assalamualaikum..Alhamdulillah kita masih berkesempatan utk bersua..tak mau cakap byk..jap g nk bw pulak..Damia tgh tido..bleh lah nk mengetuk umah kawan2 intai resepi baru..sebelum tu kita cuci mata dulu dgn menu tengah hari semalam Siakap Bakar Berempah Woku..Dah ramai yg mencubanya..yana jer baru cuba semalam..sedap tak terkata hihii..Antara kawan2 yg dh kena virus berempah woku ni Kak Mas, Kak NorKak Anim, Tun, E-na..hmm..sape lagi ekk..lupa pulak..sory yer klu ada kengkawan yg tak termasuk dlm list tuu..nnt gtau yana yer..bleh yana link kan..


Tq juga pada Akak Ummi cayaang coz sebarkan virus Siakap Berempah Woku yg best nii..xpuas mkn..lepas ni bleh buat lagi dan lagi..hihiii..jom kita layann :=)


SIAKAP BAKAR BEREMPAH WOKU (*note: sangat sedap)


Bahan:- (akak wat sukatan untuk seekor ikan)
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam
# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.
  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia
Bahan Pelengkap:- ( yana xbuat )
  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur


Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu...

Selamat Mecuba :=)

4 comments:

  1. salam kak yana cayang ^^ sedapnyer laa ikan siakap.. tun berbuka ngan ikan talapia arini.. kalau dpt ikan bakar rempah woku nih mesti sedap kan.

    ReplyDelete
  2. Salam Yana..
    wah..rajinnya buat siakap berempah woku..ni kira citarasa org indon suku manado..diorg tu suka masak woku..

    ReplyDelete
  3. kak yana cayang.. jawab soalan kat sini.. bread improver dan bread softener mmg lain, tp tun rasa fungsi dia sama je kot, dua2 pun wat roti jadi lembut. tun beli satu je sbb byk resepi yg tun tgk blh ganti bread softener, bread improver dan water roux. jd asal ada satu pun ok la kot. kalau resepi tu suruh letak 1 sk bread improver dan 1 sk bread softener, tun letak je 2 sk bread softener. hehe.... alhamdulillah setakt ni ok je jadinyer. kalau kak yana ada bread improver, akak letak je la 2 sk bread improver.

    ReplyDelete