Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Udang Garing Daun Kesum..simple tapi sedap sangat..makan dengan nasi panas2..alahaiii makan tak hengat..Sekarang mood tak nak makan yang berkuah..suka yang kering2 macam nii..gaul dengan nasi..penyek pulak cili api..huhuuu..meletop dalam mulut hehee..
Resepi asal dari Chef Kamarul yang fofular tu..yana skodeng kat dapur kak ummi..Tq kak Ummi share resepinya..Moh semak resepi..sempat lagi kalau nak buat untuk lunch nanti..g pasar beli udang dulu ^_^
UDANG GARING DAUN KESUM
Resepi : Chef Kamarul @ Majalah Saji
Sumber cuci mata : Kak Ummi @ Home sweet Home
BAHAN-BAHAN:-
500 gm udang ( sederhana besar )
Minyak masak untuk menggoreng
BAHAN PERAP:-
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
BAHAN CINCANG:-
6 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih ( yana & kak ummi x letak )
1 tangkai kecil daun kari
1 tangkai cili merah ( yana letak cili api )
CARA PENYEDIAAN:-
- Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya
- Gaul udang bersama bahan perapan. ( yana perap 1/2 jam )
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga benar2 garing. angkat dan toskan.
- Keluarkan sebahagian minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar sahaja. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga agak garing
- Masukkan pula cili merah dan diikuti daun kesum, daun kari dan daun selasih. sentiasa kacau supaya tidak hangus
- Masukkan semula udang tadi dan gaul rata sebentar. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas..
Selamat Mencuba :-)
wah, melting wana tengok udang tu..sedapnya..
ReplyDeleteKakak biasa guna daun kari aje Yana. Ini ada daun kesum dan selasih mestilah lebih sedap:)
ReplyDeleteWah nmpk sedap...selalu kalu nk udang resepi terbantut jea..
ReplyDelete