Monday, March 2, 2015

KEK COKLAT KUKUS ( MOIST )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Alhamdulillah..dapat jugak hupdate blog hari nii..InsyaAllah..Kalau sempat yana BW umah kengkawan..dah lama yana tak berkunjung balas..bizi memanjang..Hupdate je blog terus shutdown lappy..banyak tugasan menanti ^__^~~~


Entry pertama bulan baru..Kek Coklat Kukus Moist..Request dari kakak mia..dah lama tak makan katanya..Jom layan..Antara resepi kek coklat kukus terbaekkk niih..Suka sangat2~~~~

KEK COKLAT MOIST KUKUS
resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi 


Bahan-bahan ( 8-9 inchi  )

  • 100gm Serbuk Koko*
  • 250gm Gula Kastor *  1 tin Susu Isian Cair*
  • 200gm Minyak Masak Sayuran*
  • 250gm Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150gm Tepung Gandum  
  • 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
  • 1 sudu kecil Baking Powder

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak payah sampai menggelegak.
  2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
  3. Masukkan ke dlm loyang yg di lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing/ ganache.
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

  1. Salam kak yana.. mmg sedap resepi nih.. tun kdg2 bakar, kdg2 kukus.. dua2 pon sgt moist.

    ReplyDelete