Thursday, August 14, 2014

GARLIC ROLL ( Basic Dough ) & CREAMY CHICKEN SOUP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Alhamdulillah masih bernafas lagi hari ini..segala puji hanya pada Mu Ya Allah..terima kasih Allah dengan nikmat yang Engkau berikan~~

Hari ni moh kita layan Garlic Rolls yana buat wiken hari tu..Dah lama cuti meroti rindu pulak rasanya nak makan roti fresh dari oven sendiri..Kali ni  yana guna resepi dari fail Kelab Roti FB..banyak ilmu meroti boleh kita dapat kat kelab tu..Hari2 tengok kengkawan tayang hasil kejadian roti dorang membuatkan kita makin giler nak meroti ^__^.. Tak caya?!! hurmm..join kelab tu and boleh lihat macam2 roti ada..sifu2 hebat yang ngajo tau heheee

Tq pada empunya resepi Liza Othman dan cikgunya..resepi ni memang best hokeyy..roti lembut dan gebuss ajew ^__^ ~~~Mintak izin yana share kat sini pulak yer..senang untuk rujukan nanti 




BASIC DOUGH

BAHAN-BAHAN:-

500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum
100gm gula kastor
40gm susu tepung
1st bread improver 
11gm yis atau sepeket yis
sebiji telur cmpurkan dgn air sejuk 265gm
80gm butter
1st bread softner

CARA PENYEDIAAN:-

Campur bahan kering dan masuk bahan cecair
uli sebatikan dan masukkan butter dan uli hingga doh licin dan elastik
perap 30 minit buang angin..
bentukkan dan perap hingga naik 2x ganda
bakar suhu 180c
suhu bakar ikut jenis oven anda

CARA PENYEDIAAN GARLIC ROLLS :-

  1. Selepas perap doh selama 30 minit dan keluarkan angin, bahagi doh kepada 2 bahagian. Kalau rajin boleh je timbang setiap bahagian supaya sama berat ~ yana tak timbang..agak2 jee..maless nak menimbang hehee ^__^
  2. Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inci tebal berbentuk empat segi memanjang
  3. Kemudian sapukan Garlic Spread di atasnya dan gulung
  4. Buat yang sama pada doh yang kedua tadi
  5. Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan. Kita akan dapat 8 potongan doh
  6. Susun doh dalam tray yang telah di sapu dengan butter hingga habis
  7. Tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi
  8. Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki garlic Spread di doh tadi
  9. Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180c selama 20 - 25 minit


GARLIC SPREAD
Sumber ; Kak Yatie @ Kak MaDiHaA

50gm butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus 
Sedikit lada hitam kisar 
1/2 sudu besar oregano kering ~ Yana add

CARA PENYEDIAAN:-
Gaul semua bahan. Siap digunakan



*Resepi Creamy Chicken Soup yang nii mmg the best sangat..Dah banyak kali yana buat..Sejak dah tau buat sendiri creamy soup nii mmg tak pernah beli dah..buat sendiri lagi puas hati..jangan lupa cuba taw..meme sedak ;-)..Yana letak sini sekali lagi ~~

CREAMY CHICKEN SOUP
Resepi : Tun Telani

BAHAN-BAHAN:-

50 gm butter/marjerin
1 biji bawang besar ~ dadu
2 ulas bawang putih ~ tumbuk
1/2 cawan tepung gandum
1 keping dada ayam ~ hiris nipis
2 kiub ayam 
1 liter air
1/2 tin susu sejat 
1 sk dried oregano
Garam

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cairkan butter/majerin dan tumis bawang besar sampai layu
  2. Masukkan bawang putih dan tumis lagi
  3. Masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. Masukkan sedikit air dan kiub ayam. Masak sampai kiub ayam larut
  4. Kecilkan api dan masukkan tepung gandum. Kacau sampai rata
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. Gunakan whisker jika perlu
  6. Masukkan susu dan masak dengan api sederhana sampai sup mendidih
  7. Perasakan dengan garam dan masukkan oregano
  8. Siap! sangat sedap dimakan bersama garlic bread
Selamat Mencuba :-)

1 comment: