Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Resepi ulang tayang jee..Dah takde idea nak masak apa..jadi laa Ayam Kashmir kegemaran kami seisi keluarga..Sesuai dimakan bersama nasi dan juga roti..Layan je la ekk..dah banyak kali yana buat ^_^
Resepi ulang tayang jee..Dah takde idea nak masak apa..jadi laa Ayam Kashmir kegemaran kami seisi keluarga..Sesuai dimakan bersama nasi dan juga roti..Layan je la ekk..dah banyak kali yana buat ^_^
AYAM KASHMIR
Resepi : Kak Dayang
BAHAN-BAHAN:-
1/2 ekor ayam ( dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka )
BAHAN A
6 biji bawang merah ~ dihiris
1/2 labu bawang besar ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ dihiris
1 batang serai ~ diketuk
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
BAHAN B
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato ~ di potong kecil
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
2 biji kentang ~ dipotong ( yana potong wedges & goreng dulu )
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk cili di dalam mangkuk dan bancuh dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
Selamat Mencuba :-)
Kalau kakak suka makan utk cecah roti ni Yana. Malam makan dgn nasi tak habis pagi sambung buat sarapan:)
ReplyDeletezzzzz2018.8.15
ReplyDeletenike air max 95 ultra
canada goose jackets
canada goose jackets
canada goose jackets
michael kors outlet
michael kors outlet
pandora
adidas ultra boost
cheap jordans
true religion outlet