Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Menu beberapa hari yang lalu..kuih Bingka Kacang Merah yang sangat sedap hokeyyy..walaupun anak2 tak makan sangat tapi ibu dan ayah makan xhingat sebab kami berdua peminat kacang merah ^__^
Dah lama simpan resepi kak Yatie baru sekarang dapat menerainya..Yana buat 1/2 adunan je dapat la 2 biji acuan kemboja..boleh buat minum petang and brekfes keesokkannya..Kepada peminat kuih bingka harus cuba kuih ni tau..sedappp ^_^
BINGKA KACANG MERAH
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:-
- 11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus) ~ yana guna dlm tin je
- 1 cawan air*(* di kisar bersama)
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn tepung beras
- 2 cwn santan
- 1 cwn gula
- 3 sudu besar butter
- 2 biji telur
- sedikit garam
- pewarna merah
- sedikit bijan
- 2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter
CARA PENYEDIAAN:-
- Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.
- Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit.
- Sementara itu panaskan oven 175c.Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.
- Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.
- Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.
- Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.
Selamat Mencuba :-)
salam singgah...
ReplyDeletejalan2 cari breakfast pagi ni
zzzzz2018.8.15
ReplyDeletelacoste outlet
christian louboutin shoes
canada goose
nike outlet store
michael kors
off white shoes
basketball shoes