Wednesday, March 12, 2014

DONUT LABU

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Donut labu yang tersangatlah gebus gebas kejadianya..Dah banyak kali jugak yana buat sebab seisi rumah suka..buat banyak2 untuk frozen..senang kalau rasa nak makan goreng jee..and kalau ada tetamu datang boleh je kita jamu ^__^



DONUT LABU
Resepi : Rima
Sumber cuci mata : CMG

BAHAN-BAHAN:-

200 gm tepung gandum
1 1/2 camca teh instant yeast
100 gm labu manis ~ kukus hingga lembut dan dilecek halus
50 gm gula halus
1 1/2 camca besar mentega
1 kuning telur
1/2 camca teh garam
1 camca besar susu pekat
1 camca teh esen vanila ~ CMG tambah ~ yana xletak
60 ml air
Coklat masakan, kekacang atau gulahalus utk hiasan

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Dalam satu mangkuk besar, satukan semua bahan diatas kecuali air dan bahan untuk hiasan. Gaul rata hingga sebati. Tuang sedikit air dan sambung menggaul hingga mendapat doh yang lembut dan elastik, pastikan tuang air sedikit2 dahulu. Kemudian rehatkan doh selama 15 - 20 minit.
  2. Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tekan2 sedikit dan canai setebal 1cm, terap dengan acuan donut, letak atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap. Rehatkan lagi untuk 20 - 25 minit.
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kekuningan keemasan pada semua bahagian donut. Hias ikut kreativiti anda samada menggunakan coklat, kekacang atau gula halus. Boleh dihidangkan.
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

  1. Tergoda kakak dgn warna dan texturenya. Macam nak mencuba jugalah..

    ReplyDelete
  2. amboi...sedapnya donat... cheq sue blm pernah cuba lagi...tapi pernah sekali buat roti labu..

    ReplyDelete