Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^___^
AYAM ALA BALI
Resepi : Kak Diana @ Skybluemelleymey
Sumber cuci mata : Kak MaDiHaA
BAHAN-BAHAN:-
950 gm ayam yg telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia ~ dihiris
1/2 inci lengkuas ~ dihiris
2 batang serai ~ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut ~ dimayang/dicarik2
serbuk kunyit
garam
Minyak untuk menggoreng
BAHAN2 KISAR ( kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing2 )
BAHAN2 A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos cili maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix
Gula merah secukupnya ~ boleh menggunakan gula melaka
Garam jika perlu
CARA PENYEDIAAN :-
- Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak yang banyak. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tadi, tinggalkan sedikit minyak tu utk menumis ) dan tumis bahan2 kisar hingga terbit aromanya. Kemudian masukkan halia dan lengkuas. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
- Tambahkan bahan2 A dan gaul rata ( Yana & MaDiHaA tambah setengah cawan air masa ni ) setelah mendidih dan sedikit pekat bolehlah dimasukkan ayam gorengan tadi dan gaul rata.
- Masak seketika dan sesuaikan rasa. Tutup api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas
Selamat Mencuba :-)
bestnya ayam ni kalau dapat mkn dgn nasi panas2...
ReplyDeletewah, bestnya menu tu..nampak sedap la..erm..
ReplyDelete