Thursday, September 27, 2012

NASI LEMAK HIJAU ~ N3 TERTUNGGAK ^_^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^_^

Tengah malam buta yana tayang Nasi Lemak Hijau..xsesuai langsung kan hihi..xpe lah..bleh juga buat cuci mata sebelum tido ^^

Nasi lemak pandan ni yana buat masa bulan puasa lagi..punyer lah lama baru boleh post kat sini..nak buat macam mana..keadaan tidak mengizinkan ketika itu..ada 3 4 menu tertunggak lagi yang sedang menanti..semua menu masa bulan puasa hihiii ^^..malam ni kita layan dulu dengan Nasi Lemak Pandan resepi dari sifu masak kita CMG..dah banyak kali yana buat..suka sangat bau wangi daun pandan..moh kita layan je la ekkss.. ^^

~ayam golek beli jer tuh ^_*

NASI LEMAK PANDAN
Resepi : CMG@Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHAN:- ( yana bt 1/2 je dari bahan ni )

4 cawan beras Basmathi ( cuci dan rendam 20 minit & toskan ) -yana guna beras biasa jer
1 biji kelapa parut 
10 helai daun pandan ( kerat kecil2*)
1 cawan air* (*dikisar halus )
2 batang serai ( dititik )
1 helai daun pandan ( disimpul )
1 inci halia ( diketuk)
3 ulas bawang putih ( diketuk )
5 biji bawang merah ( hiris halus )
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga* (*rempah tumis)
1 camca serbuk lada hitam
Sedikit garam

BAHAN SAMPINGAN :-

Sambal tumis udang ( yana bt sambal tumis bilis je )
Hirisan timun
Tomato ceri/plum
ikan/ayam goreng
Telur dadar



CARA NAK BUAT:-


  1. Tuang kisaran daun pandan tadi dalam kelapa parut, tambah air secukupnya, ramas dan perah hingga mendapat 6 cawan santan (gunakan cawan yang sama untuk menyukat beras). Masukkan beras yang ditoskan tadi dalam rice cooker. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis, bawang kecil hiris, bawang putih ketuk, halia titik dan serai titik tadi hingga harum. Tuang santan dan masukkan daun pandan yg disimpul.
  3. Masukkan garam dan serbuk lada hitam, biar mendidih. Matikan api dan tuang santan tadi dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi. Tekan "ON" dan masak seperti biasa, bila nasi masak, balik2kan nasi menggunakan chopstick. Jangan terlebih dibalikkan, nanti nasi patah2.
  4. Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan sebelum dihidang.. 
Selamat Mencuba :=)

5 comments:

  1. yana cygg,
    ppgi tgk nasi lemak nie wat akk kecur jew la:)

    ReplyDelete
  2. auwwww Yana cayangggg....cantiknya nasi lemak... sambal ikan bilis pun mengancam, ayamnya lagilah buat terliur...

    ReplyDelete
  3. kak yana cayangg.. wah.. semua org sayang kak yana nih. hihi... tgk resepi tu mcm gabungan nasi minyak + nasi lemak. byk rempah tumis.. tu yg jd xtra sedap tu kan ^^

    ReplyDelete
  4. Adeh..telAn air liur je tgk pic nasi lmak ni..mmg sedaaap sgt nasi lmak..hihi..

    ReplyDelete