Wednesday, August 8, 2012

IKAN BAWAL GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum dan salam 18 Ramadhan 1433 Hijrah ^^..
Cepat betul masa berlalu kan..kita dah menghampiri 10 Ramadhan terakhir..terasa sayu di hati..Ramadhan akan tinggalkan kita..Semoga amal ibadah kita sepanjang Ramadhan ini akan diterima Allah SWT..Amiinn..

Okess..kembali pada menu sahur yang serba simple ajer..Walaupun simple tapi bertambah2 nasinya ^^.. Ikan Bawal Goreng Berempah resepi dari Kak Hana mmg betul2 membangkitkan selera sahur yang semakin hilang..Alhamdulillah..laju jer tgk En.Hubby makan tadi ^^..Tq Kak Hana share resepi yang simple tapi sangat menyelerakan..suka sangat masa menggoreng dengan bau wangi rempah yang diperap..aduussss..sedapnyaa makan bersama dgn kicap+cili api..Moh  kita cuci mata ^^




IKAN BAWAL GORENG BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:-
4 ekor ikan - apa2 ikan yg sesuai digoreng 
5 cm kunyit hidup
6 ulas bawang putih
1 cm halia
Sebatang serai ~ optional
garam
1 sudu besar serbuk kari ikan ~ yana tambah
1 tangkai daun kari ~ yana tambah

CARA NAK BUAT:-

  1. Siang ikan cuci bersih. Kelar bahagian badan tak putus.
  2. Tumbuk kunyit hidup, bawang putih, halia, serai dan juga garam hingga agar2 lumat.
  3. Gaulkan dgn ikan tadi bersama serbuk kari dan daun kari. Perap lebih kurang sejam atau lebih.
  4. Goreng dengan minyak panas hingga garing tapi jangan sampai geseng@hangus!.Angkat. Lebihan rempah2 tadi jangan buang. Toskan dan taburkan keatas ikan.
  5. Sedap makan dgn nasi putih panas.

Selamat Mencuba :-)

11 comments:

  1. Yg simple tu mmg selalunya yg paling sedap....akk ni pun sama gak dh hujung2 msk sahur ala kadar je, mkn telor kicap je pun dh sdp rasanya hihihi

    ReplyDelete
  2. menu simple n kering2 gini mmg sesuai time sahur kan yana,klo jnis berkuah tuh xbape laku lak kat umh ct nih..arini sahur mkn kurma n air susu ceklat duth lady jer,coz xde selera,pastu rsa loya semacam jerk nk mkn nasi,hb lak mkn bakso,sekbek semalam dah pulun mkn kenyang2,huhu..

    ReplyDelete
  3. hadoiii Yana... dengar cerita Yana tu Kak Amie pun dapat bayangkan betapa enaknya menikmati sahur tu....

    ReplyDelete
  4. Assalam yana, mkn serdak atau rempah atas ikan , gaul2 dgn nasi panas mmg best,...yummy. sejak akhir2 ni mmg kurang sikit mkn waktu sahur

    ReplyDelete
  5. sedap ni, tq berkongsi ye

    ReplyDelete
  6. menu2 yg simple jugak la yg sedap kan...

    ReplyDelete
  7. selalu masak sambal dgn kicap aja bawal ni....
    bila tgk bole masak berempah teringin nak buat pula.......

    ReplyDelete
  8. betul ckp yana tu.. sekejap je masa berlalu kan.. tak terasa rupanya dah 18 ramadhan... moga amalan kita semua diterimaNYA... tak tau lagi masih sempat bertemu lagi dgn ramadhan tahun hadapan.. mudah2an dipanjangkan umur & diberkati amalan yg ada...

    bab sahur ni kdg mmg payah sikit kan.. jd kena pandai2 cari menu yg boleh bagi berselera mkn terutama bagi anak2... nampak sedap ikan tu.. akak pun sahur biasa mkn lauk je.. sayur2 jarang masak sbb takde selera langsung dgn sayur time sahur.. kalau ada pun mkn sayur.. sayur yg dicampurkan terus dlm lauk. 2 in 1 gitu mcm sayur dlm tomyam tu.. hihi..

    ReplyDelete
  9. salam kak yana.. alahai sedapnyer ikan bawal. lama betul tun xbeli. rasanya masak camni tun blh meratah sorang2 sekor tu.

    ReplyDelete
  10. Your Domain Name m1r91r4c01 fake louis vuitton replica bags new york x9b29t1m54 find out q2n81a3l85 high replica bags replica bags in china f0q37q5p63 Homepage h2p33y0u55 Ysl replica replica bags thailand

    ReplyDelete