Thursday, December 15, 2011

TOMYAM PUTIH

Assalamualaikum semua..kering idea lah pulak nak membebel..kita cuci mata je lah ek..Menu simple kami malam nii..Tomyam Ayam Putih..En.H mkn dgn nasi..yana mkn dgn bihun..Alhamdulillah..kenyang..asyik hirup kuah jerr..cuaca sejuk malam ni mmg best dapat hirup tomyam masam dan pedas berapi nii haa..jemput makan semua yerr ^_^

TOMYAM PUTIH


BAHAN-BAHAN:-

300 gm ayam ( potong suka hati )
3 cawan air ( bleh tambah )
2 ulas bawang putih ( ketuk )
1/2 labu bawang besar ( potong baji )
2 batang serai ( ketuk )
4 biji api-nak pedas bleh tambah lagi ( ketuk )
4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis ( amek jus )
1 biji tomato ( belah 4 )
2 sudu besar air asam jawa
Cendawan tiram
Carrot
Bunga Kobis

nmpk tak masih berasap tuu :=)
CARA NAK BUAT:-

  1. Masukkan air, ayam, bawang putih, serai dan cili api ke dalam periuk. Rebus semuanya hingga mendidih. 
  2. Kemudian masukkan air asam jawa. Kacau kejap dan masukkan daun limau purut, buah tomato, bawang besar dan sayuran lain. Biarkan 2-3 minit.
  3. Perasakan dgn garam, serbuk perasa dan gula jika perlu ^_^.
  4. Last, masukkan cendawan. Tutup api dan perah limau nipis..siap!!
Selamat Mencuba :-)

7 comments:

  1. Salam Yana...bestnya hirup kuah tom yam time hujan2 ni..buat segar badan..hehe..

    ReplyDelete
  2. sedapnya yana..kita suka tomyam...:)

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi Yana,
    sesekali hirup tom yam putih, sedapkan Yana... ada lagi tak..kuahnya pun jadilah.

    ReplyDelete
  4. salam yana...mmg best kuah tomyam ni kan...masam2 pedas gtu....hirup pun sodap...hihihi

    ReplyDelete
  5. Sedap ni Yana... lebih2 lagi time2 cuaca sejuk,sedapp betul hirup kuah tomyam camni... perghhh ;)

    ReplyDelete
  6. salam kak yana cayang.. sejuk2 ni dpt hirup tom yam panas2 mmg sedap nih.. kalau lapo sgt tambah bihun sket kt dalam. sedap!

    ReplyDelete
  7. slurp...slurp...sedapnya dapat hirup kuah tomyam ni...:)

    ReplyDelete