Assalamualaikum dan selamat sejahtera..sekali lagi bersiaran tgh2 mlm buta nii..mata x ngantuk lagi..susah nak tido klu En.H xde di sisi..ceeewaaahh..ayat xhengat nii hikhikk..pe2pun kita cuci mata kejap dgn menu kami petang tadi..sebelum En.H pergi keje petang tadi sempatlah menikmati hidangan Kuih Lompang yang berkalerful nii..seperti yg dijangka..kaler biru yg abis dulu..our fav kaler nii ^_^..Damia pulak asyik berkenan yg merah jerr..abis dia ngap 3 biji td..
Resepi Kuih Lompang ni Yana ceduk dari umah Kak Naz caayang..tadi ketuk umah Kak Naz tp sunyi sepi jerr..igtkan nk mintak ler sepotong dua Kek Coklat Mocha yang best jer dgn ceklet yg melimpah ruah..aduusss..xtahan nengoknyaa ^_^..Yana mintak izin yer Kak Naz nk share kat sini pulak..tq jgk pada Bro Rozzan atas resepi asalnya ini..Moga Allah limpahkan lagi rezeki pada Kak Naz and Bro Rozzan..Amiinnn :=)
Resepi Kuih Lompang ni Yana ceduk dari umah Kak Naz caayang..tadi ketuk umah Kak Naz tp sunyi sepi jerr..igtkan nk mintak ler sepotong dua Kek Coklat Mocha yang best jer dgn ceklet yg melimpah ruah..aduusss..xtahan nengoknyaa ^_^..Yana mintak izin yer Kak Naz nk share kat sini pulak..tq jgk pada Bro Rozzan atas resepi asalnya ini..Moga Allah limpahkan lagi rezeki pada Kak Naz and Bro Rozzan..Amiinnn :=)
Resepi Asal : Bro Rozzan
Sumber olahan : Kak Naz@Cute Oven Small Kitchen
BAHAN-BAHAN:-
50 gm tepung beras }
50 gm tepung ubi } Bancuh bahan-bahan ini hingga sebati - ADUNAN A
100 ml santan }
125 gm gula pasir }
100 ml air } Masak hingga gula larut dan sejukkan - ADUNAN B
1 helai daun pandan }
1/4 cawan kelapa parut muda }
Secubit garam } Gaul sebati dan kukus sebentar
Beberapa pewarna pilihan
CARA NAK BUAT:-
1. Masukkan ADUNAN B ke dalam ADUNAN A. Kacau sebati dan tapis sekiranya perlu.
2. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan anda.
3. Panaskan kukusan. Sapu sedikit minyak masak di bahagian dalam acuan lompang.
4. Susun acuan lompang di dalam pengukus. Tuang adunan lompang dan kukus 8 hingga 10 minit atau sehingga masak.
5. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut apabila ingin dinikmati.
NOTA :
Dengan adunan di atas, Naz dapat 16 biji kuih lompang ni.
salam yana...rajinnya buat kuih lompang kalerpul....terliur pulak..akak salin dulu resepi yer...thnx
ReplyDeletecantiklah Yana.... meriah warna-warni.
ReplyDeletelama tak makan..tengok yana masak terliur saya...
ReplyDelete@Kak Liza>rajin skit jer kak hihii
ReplyDelete@Kak Amie>tq kak..saje bg kaler2..lg berselera nk mkn..cepat jer abis :)
ReplyDelete@Totie>akak pun dh lama xmkn..tibe nk mkn terus bt..awk bt nnt abis pantang yer hihii
ReplyDelete