Saturday, December 3, 2011

AYAM ROS PANDAN

Assalamualaikum..apa khabar semua? dah mkn tengah hari ke? Yana baru jer selesai makan.. Lewat sikit ari ni menjamu selera..Damia masih kurang sihat..kena tgk dia jer..biasalah budak xsihat..asyik moody jer hihii..skg dia tgh tido..sempat kejap ibu curi masa layan emosi kat dunia maya..ngeee..

Tengah hari ni yana buat Ayam Ros Pandan resepi CMG..dah byk kali buat tapi xsempat nak post..kali ni nak menyempatkan diri jugak post resepi ni kat sini untuk rujukan pada masa hadapan..manalah tau kan..kot2 nanti Damia pulak yg nak buat hihiii..xmau bebel panjang psl resepi ni coz ramai dah mencubanya..memang sedap..kita cuci mata tgk pic je lah ekkss..layannn :=)

AYAM ROS PANDAN



BAHAN-BAHANNYA :-)
7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
2 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng embal2 (lembap2 jangan garing sangat). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
  3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

2 comments:

  1. sedapnya resepi ni Yana, Kak Amie pernah buat sekali...sampai jilat jari!

    ReplyDelete
  2. Salam Yana..nampak menarik dan menggiurkan resepi ayam ros pandan ni..bertambah jer nasik kat pinggan klu bedepan ngan hidangan ni..

    ReplyDelete