Friday, July 15, 2011

KUAH AYAM BERIANI~ derhaka skit ^_^

Assalamualaikum dan salam Jumaat yang indah..xsempat nk berBW semlm..byk keje plak nk buat.. Tengah ari ni masak simple jee..nak rasa kuah beriani plak..nak masak nasi beriani males..mkn kuah je laa hehee.. Resepi asal Kuah Daging Beriani dari mrsdayat MyResepi..rasanya dh rmai yg cuba kuah beriani nii..mmg sedap..kalau mkn dgn nasi beriani lagi sedap..

Yana plak dh terderhaka sikit..daging tukar dgn ayam..ekceli kat umah ni xgemar sgt dgn daging..ayam je laku..xpe lahh..janji sedap jgk wlaupun ayam hehee..jom je lah kita semak resepi nii..yana cilok dari umah K.Mas Dunia ku jee..mintak izin ye K.mas dan juga tuan empunya resepi mrsdayat nk tepek sini plak.. layann..

KUAH DAGING BERIANI
\

BAHAN-BAHAN:-

  • setengah kg daging lembu (potong kiub) ( yana tukar dgn ayam )
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee - Mas tak letak/yana x letak jgk
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

CARA NAK BUAT:-
  1. Gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. Tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. Masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau, masukkan daging..gaulkan.
  4. Masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  5. Tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  6. Last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati.. buleh la di hidang bersama nasi baryani...
  7. Update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..


6 comments:

  1. kak yana.. tun x makan langsung daging.. haha... hasben tun suka mkn, tp kt bintulu xde daging fresh halal. kalau nk beli, terpaksa gi supermarket beli daging import dr nz.
    dh lama x mkn nasi beriani..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum yana...
    wah sedapnya tu... pasti wangi jer kan ayam tu... sedap2... terliur akak tgk tau

    ReplyDelete
  3. Tun: susah jgk ek nk dpt daging halal sana..yana mkn daging time raya korban jee..tu pun mkn bt syarat..xgemar sgt daging..hubby pun sama..;=)

    ReplyDelete
  4. K.Diana: Bau mcm nasi beriani jee kak..best hehee

    ReplyDelete
  5. daging ke, ayam ke, memang dua2 jarang beli kat cni...makan kt kedai jela baru jumpa..kalau nk beli kene g bandar la..tu pasal asik makan seafood je.sekali sekala makan menu mcm ni ssedapnya...selalu kalau nk makan beriani gi kedai mamak jela..nak masak, tak reti, heheh

    ReplyDelete
  6. Nani: K.yana ni pun bkn pandai sgt msk beriani..br nk blaja..mst best sana kan..seafood murah je..;=)

    ReplyDelete