Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Dah bertahun simpan resepi Yong Tau Fu finally buat jugak ^__^..Dah lama plan tapi asyik tangguh jee.. 2 3 hari lepas tengok ada yang tayang kat FB terus bersemangat nak buat maka jadilah Yong Tau Fu untuk dinner kami semalam..Tambah sedikit lagi kerajinan yana buat Chee Cheong Fun sekali..alaaa yang macam laksam tu..dulu2 yana panggil laksam jee..sekarang baru tahu namanya hehee..Okess kita layan je la ekk..dah tak tau nak bebel apa ^__^
CHEE CHEONG FUN
Resepi : Kak Ros @ Sinaran Menu
Sumber cuci mata : Tun Telani
BAHAN-BAHAN:-
230ml air
70gm tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu garam
3 sudu besar minyak masak ~ yana & tun letak olive oil
CARA PENYEDIAAN:-
- Campurkan semua bahan dan kacau sebati
- Alaskan loyang dgn plastik bg memudahkan proses mengeluarkan dan menggulung nanti
- Sendukkan adunan ke dalam loyang, buat nipis je tau
- Kukus selama 5 minit
- Dah masak, bolehlah keluarkan plastik dr loyang dan gulung
- Potong2 dan boleh dihidangkan bersama yong tau fu atau sup
KUAH YONG TAU FU
Resepi : Minami @ MyResepi
Sumber cuci mata : Kak Ika & Tun Telani
BAHAN-BAHAN:- 5 - 6 orang
10 tangkai cili kering ~ yana & tun guna 3 sudu besar cili giling
Gula melaka atau kurozato ~ anggaran 3 atau 4 sudu besar gula melaka yg dh dihancurkan
Bijan goreng
Gula ( kalau kurang manis ) ~ lebih kurang 1/2 sudu besar ~ yana & tun x letak
1 sudu kecil garam
3 cm ~ bleng sekali dgn lada kering yg digoreng tadi
300ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 50ml air ~ optional
sedikit ajinomoto ~ yana & tun x letak
1 sk sos tiram ~ yana & tun tambah
1 sb kicap manis ~ yana & tun tambah
CARA PENYEDIAAN:-
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil
- Setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air ~ Yana & tun skip yg ni, just tumis cili giling dan terus tambahkan air dan bahan2 lain
- Panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan
- Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah
- Masukkan garam, ajinomoto dan gula ( jika gula melaka kurang manis )
- Masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain2
* Untuk sup yana buat macam tun jugak ~ boil kiub ayam, halia dan sedikit garam. Celur bahan2 yong tau fu dalam sup ni juga ^_^
Selamat Mencuba :-)
wahh.. dapnya,, suka yong tau fu,, :))
ReplyDeleteyana jom join GA ummiirfan :))
ReplyDeletenyum nyum.. dh lama xbuat yong tau fu
ReplyDeleteKalau baca Yana punya ni macam senang aje Yana buat. Tengok yg dlm pinggan tu pun kakak dah tergoda:)
ReplyDeletewahh mood rajin nie yana..akk nk buat dr dulu..asik cuci mata jew..buatnya x jgk he hee hee adoii
ReplyDeletechrome hearts store
ReplyDeletesupreme
supreme new york
moncler
supreme clothing
yeezy 700
yeezy
yeezy boost
yeezy
yeezy 700
moved here you could try here More Info https://www.dolabuy.co Full Report special info
ReplyDeletejordan shoes
ReplyDeleterussell westbrook shoes
off white
golden goose
off-white
bapesta
bape hoodie
golden goose sneaker
hermes bag
yeezys