Friday, July 4, 2014

IKAN SIAKAP MASAK PESMOL ~ menu 2 Ramadhan ^__^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Ikan Siakap Masak Pesmol yang terlajak laris kat umah yana hehee..dah banyak kali yana buat..suami dan anak2 suka sangat..Tapi kali ni yana buat versi tak pedas sebab nak bagi kanak2 bawah umur makan..kalau buat versi pedas harus lagi sedappp menjilat pinggan ^__^

Okess..tak mau citer panjang2..puan tanah sudah mengantuk..dah kul1 pagi.kejap lagi mahu sahur pulak..kita semak je resepinyaa..kepada kengkawan semua harus cuba tau resepi nii.. memang sedapp..tak tipu punyer~~~ ^__^


IKAN PESMOL
Resepi asal : Chef Wan

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan siakap dibersihkan
garam, lada hitam yg baru dikisar
1 batang serai ~ dititik
2 cm lengkuas ~ dititik
10 tangkai cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam ( MaDiHaA & yana x letak )
2 cawan santan pekat ~ yana guna susu cair
Air perahan daripada 1 biji limau nipis
gula
buah tomato ~ belah 4 ( yana tambah )

BAHAN KISAR

5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2.5 cm halia

CARA PENYEDIAAN :-
  1. Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan minyak yang penuh sehingga garing.
  2. Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
  3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam. Kacau rata-rata.
  4. Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.
  5. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

  1. boleh cuba untuk berbuka puasa petang ni dengan suami...thanks for the sharing the nice resepi...

    ReplyDelete