Sunday, July 20, 2014

AYAM PERAP MASAK KICAP ~ Menu 12 Ramadhan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Menu yang sangat simple tapi sedap hokey heheee..Ayam Perap Masak Kicap kegemaran seisi keluarga..Tq Kak Fida share resepi nii..Kalau takde idea nak masak apa memang ayam masak kicap ni jadi pilihan..senang dan yang penting sedappp..jom semak resepinyaaa ^__^



AYAM PERAP MASAK KICAP

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam
6 ulas bawang putih * ~ ditumbuk halus
1/2 ibu jari halia * ~ ditumbuk halus
1 sudu besar cili giling * ~ lebihkan klu suka pedas
1 sudu besar serbuk kari *
1 sudu kecil serbuk kunyit *
1/2 cawan kicap manis *
1 - 2 sudu besar air asam *
garam dan gula secukup rasa

BAHAN B

1 biji bawang besar ~ hiris bulat
2 biji kentang ~ potong baji dan goreng
2 biji tomato ~ belah 4
1 biji cili merah dan 1 biji cili hijau ~ dipotong serong
1 biji lada benggala merah ( jika suka ) ~ potong kecil
sedikit daun sup, daun bawang ~ dihiris

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan ayam dengan bahan2 yang bertanda *. Gaul rata2 hingga sebati
  2. Perapkan dan simpan dalam peti ais untuk beberapa jam atau semalaman
  3. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali @ periuk dan masukkan perapan ayam dan gaul hingga rata
  4. Tutup kuali @ periuk dan masak lauk ayam hingga pekat atas api sederhana
  5. Buka penutup kuali @ periuk dan kacau lagi rata2 dan tambah sedikit air jika inginkan berkuah
  6. Tambah sedikit garam dan gula jika perlu secukup rasa. Akhir sekali masukkan bahan B dan gaul sebati dan masak hingga lembut atas api kecil
  7. Siap untuk dihidangkan. Tabur sedikit bawang goreng dan tambahan hirisan daun sup dan daun bawang jika suka
Selamat Mencuba :-)

No comments:

Post a Comment