Friday, May 9, 2014

MEE KETAM

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^

Sebelum balik kampung hari tu yana dapat rezeki 2 ekor ketam dari abang..hurmm..2 ekor banyak gak tu sebab yana je makan..incik suami dgn anak2 tak boleh makan..alergik yang melampau dengan mr.krab nii hehee..

Malas nak makan dengan nasi, so yana cuba buat mee ketam sebab tak penah makan hokeyy ^__^..walllaaweyy..sedapppp mee ketam resepi Kak Nieza nii..ala2 mee bandung pun ada~ abih je semangkuk insaf kejap~~ makin bertambah lagi kolestrol dalam badan niii..xpe2 pahni dah nekad nak diet..hari ni kita abiskan dulu mee ketam yang sedapp nii :-P

Tq Kak Nieza share resepinya..tibe2 rindu pulak kat Kak Nieza yang dah lama cuti berblog..pe2pun semoga akak sentiasa sihat dan berada di bawah lindungaNYA..Amiinn~~ jom semak resepi ^__^



MEE METAM

BAHAN-BAHAN:-

300gm mee kuning
1/2kg ketam ( dibersihkan dan belah 2 )
8 biji cili merah ( mengikut kepedasan masing2 ) ~ Yana letak 2 sudu besar cili giling
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 tin tomato soup
1 liter air
1 biji telur ( dipukul sedikit ) ~ Nieza & yana tambah 2 biji telur yg tdk dipukul
2 kiub ayam
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 biji tomato dibelah 4
Daun bawang dipotong 1'
sedikit sayur sawi
1 batang carrot ~ dipotong nipis
Bawang goreng
Garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Cuci bersih ketam dan toskan
  2. Blend cili merah + bawang merah + bawang putih 
  3. Tumiskan bahan blend tadi dan masukkan soup tomato, kicap, sos tiram, sos tomato dan cili sos
  4. Masukkan air dan kiub ayam
  5. Bila kuah mendidih, masukkan telor dan kacau
  6. Kemudian masukkan ketam, tomato yang dibelah 4 tadi, carrot dan sayur sawi
  7. Rasakan kuah..boleh tambah garam jika perlu
  8. Tutup api..dan hidangkan bersama mee yang dicelur tadi
  9. Taburkan daun bawang yang dipotong dan bawang goreng sebagai hiasan


Selamat Mencuba :-)

No comments:

Post a Comment