Thursday, May 22, 2014

KUIH SERI MUKA JAGUNG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^



KUIH SERI MUKA JAGUNG

BAHAN-BAHAN:-

Bahan Lapisan Bawah
1 1/2 cawan pulut
1 1/4 cawan santan cair
sedikit garam
1/2 cawan jagung biji dalam tin

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Basuhkan pulut dan rendamkan 1 jam sebelum dimasak
  2. Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci
  3. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit
  4. Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik
  5. **Sapu plastik dengan sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat
  6. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas selapis demi selapis
Bahan Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan gula ~ yana ltk 1 cawan gula kastor
2 biji telur
450 ml santan pekat
300ml air
1/2 sudu kecil garam
Perisa/pewarna merah dan hijau atau apa2 kaler

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  3. Masukkan pewarna hijau, merah dalam setiap bahagian ~ yana guna hijau & kuning
  4. Masukkan 1 senduk adunan hijau ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 7 minit
  5. Lapiskan pula 1 senduk adunan merah dan kukus lagi 7 minit
  6. Lapiskan lagi adunan hijau diikuti warna merah
  7. ( ** bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lagi selama 20 minit )
  8. Kuih hendaklah betul2 sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik

Selamat Mencuba :-)

6 comments: