Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
KUIH SERI MUKA JAGUNG
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:-
Bahan Lapisan Bawah
1 1/2 cawan pulut
1 1/4 cawan santan cair
sedikit garam
1/2 cawan jagung biji dalam tin
CARA PENYEDIAAN:-
- Basuhkan pulut dan rendamkan 1 jam sebelum dimasak
- Lapikkan plastik dalam loyang bulat 10 inci
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit
- Setelah masak, angkat dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik
- **Sapu plastik dengan sedikit minyak, ratakan dan tekan2 pulut supaya mampat
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas selapis demi selapis
Bahan Lapisan Atas
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 1/2 cawan gula ~ yana ltk 1 cawan gula kastor
2 biji telur
450 ml santan pekat
300ml air
1/2 sudu kecil garam
Perisa/pewarna merah dan hijau atau apa2 kaler
CARA PENYEDIAAN:-
- Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- Masukkan pewarna hijau, merah dalam setiap bahagian ~ yana guna hijau & kuning
- Masukkan 1 senduk adunan hijau ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 7 minit
- Lapiskan pula 1 senduk adunan merah dan kukus lagi 7 minit
- Lapiskan lagi adunan hijau diikuti warna merah
- ( ** bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus lagi selama 20 minit )
- Kuih hendaklah betul2 sejuk barulah dipotong dengan menggunakan pisau plastik
Selamat Mencuba :-)
Cntk & npk sdp..
ReplyDeletesedapnyer yana.... terliur akak tgk... dah lama betul tak buat serimuka...
ReplyDeleteehhh??? lps assalamualaikum terus resepi.. hehe.. bz ke kak yana?
ReplyDeleterajin betul buat layer2 tu.
Cantik Serimuka jagung tu Yana..
ReplyDeleteKecur liur akak dibuatnya...
Sedapnyaaa...
ReplyDeletezzzzz2018.8.15
ReplyDeletenba jerseys
coach factory outlet
adidas nmd runner
christian louboutin shoes
nfl jerseys
moncler online outlet
coach outlet online