Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
Menu sarapan beberapa hari yang lalu hehee..Kuih feveret anak2 yana..Dalam sebulan 2 3 kali yana akan buat kuih apam..suka tengok dorang makan sambil cicah kelapa parut tu..Tq Kak Yatie resepinya..memang lembut je kuih apam nii..suka sangat kejadianyaa~~
Mata mokcik dah ngantuk nii..mahu tidur awal..karang nak bangun sahur pulak..esok mahu puasa hehee..Layan pic je laa ekk..semua dah habissss ^__^
Mata mokcik dah ngantuk nii..mahu tidur awal..karang nak bangun sahur pulak..esok mahu puasa hehee..Layan pic je laa ekk..semua dah habissss ^__^
APAM KAMPUNG PERISA ROS
Resepi : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:-
Bahan A
- 2 sudu kecil rata yis mauripan
- 1/4 cwn air suam
- 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
- 2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn gula pasir
- 1 1/4 cawan air
- secubit garam
- 1 sudu kecil perisa ros/sirap
- 1 sudu kecil pewarna merah
CARA PENYEDIAAN:-
- Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
- Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
- Lenserkan loyang 9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.
** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.
Selamat Mencuba :-)
Selamat Mencuba :-)
Apam oh apam..kuih lama yg tak lapuk dek zaman
ReplyDeleteSalam kak yana sayang... dh lama x makan apam... tun suka mkn ngan kelapa parut banyak2.. kt sini susah nk dpt kelapa parut putih, kdg2 je jumpa, tp byk kali tun beli kelapa dia dh nak masam.. sedih je.
ReplyDelete