Wednesday, April 9, 2014

AYAM BERIANI

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^


AYAM BERIANI
Resepi : Kak Dayang
Sumber Cuci Mata : Mas Duniaku & Kak Hana

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak
70gm rempah beriani Faiza ~ dibancuh dgn sedikit air
5 sudu besar minyak masak ~ utk menumis
3 sudu besar minyak sapi
Garam secukupnya
Sedikit gula
1/3 susu cair
2 sudu besar tomato puree
2 sudu besar madu ~ yana xletak xde stok

BAHAN2 KISAR:-

10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji cili hijau

BAHAN2 DIMAYANG :-

daun bawang 
daun ketumbar
daun pudina ~ yana x letak
1 biji bawang besar

BAHAN HIASAN:-

kismis, gajus goreng dan bawang goreng

CARA PENYEDIAAN:-

  1. Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. Tumis bahan2 yang dikisar hingga wangi
  2. Masukkan pes rempah beriani dan tumis sehingga pecah minyak
  3. Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan mendidih dan menjadi pekat
  4. Masukkan susu cair, puri tomato dan madu. Kacau rata.
  5. Masukkan bahan2 yang dimayang, garam serta sedikit gula
  6. Masukkan ayam dan gaulkan
  7. Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati
Selamat Mencuba :-)

No comments:

Post a Comment