Monday, February 10, 2014

NASI PILAU PAKISTAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera ^____^

Nasi Pilau Pakistan yg enak banget..tak tipu punyer ^_^.. Baru sempat nak update resepi..dh lama pic terperap dlm folder..Jutaan terima kasih pada Ummi Maria Hakem nun jauh di obesi yg sudi share resepi nasi pilau nii..bertambah koleksi resepi nasi ^_^..Terima kasih jua pada Puan Ct Penang yg jauh dimata dekat di hati coz promote baekk punyer nasi nii..tgk kat blog dia ari tu terus tergoda nak mencubanya..

Alhamdulillah..anak2 & hb suka..yana makan bersama dalca & acar mentah je..pada kawan2 yg lain bolehlah cuba yer..mmg sedapp ^_^



NASI PILAU PAKISTAN
Resepi : Ummi Maria Hakem @ FB
Sumber cuci mata : Ct @ Diari Zaliedana



#Sukatan ni utk beras yg sy guna 2cwn. klu nk tmbh or kurang, pndai2 lah agak yer.. :)

Air Rebusan utk masak nasi:
1/2 ekor ayam ~ potong 6
2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar lada hitam biji
1/2 sudu besar jintan manis biji
1/2 sudu besar jintan putih biji
Selabu bawang putih dibasuh & diketuk sedikit ~ xyah buang kulit
2 inci halia ~ diketuk
2 biji bawang besar ~ potong 4
2 helai daun bay
rempah 4 sekawan serba sedikit
4 cawan air

CARA PENYEDIAAN :-

  1. Rebus semua bahan hingga ayam masak & air berkurangan
  2. Angkat ayam & ketepikan. Tapis air rebusan & buangkan semua rempah2 tadi.
  3. Simpan air rebusan tadi untuk masak nasi nanti. Kita ke step seterusnya :)

BAHAN-BAHAN UTK NASI:-

2 Cawan beras basmathi ~ direndam 1 jam & toskan
2 1/2 cawan air rebusan tadi
ayam yg direbus tadi
1 biji bawang besar ~ dihiris
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil garam masala
1/2 sudu kecil  serbuk jintan putih
Pes bawang putih & halia ) yg ni pndai agak2 sndiri la yer )
Rempah 4 sekawan
Daun bay
Daun pandan
kiub pati lembu
Garam/Gula secukupnya
Minyak utk menumis ( ummi kta xyah guna minyak sapi, mmg guna minyak biasa je ~ yana guna EVOO
1 sudu kecil jintan putih biji ( yg nih utk tabur last ms nasi kering )

CARA PENYEDIAAN :-

  1. tumis bawang besar yg dihiris sampai hitam ( tp bukan hangus ya, ala2 bawang goreng gitu ) *part nih mmg penting, sila jgn malas nk tgu bawang tu jd hitam gitu ^_^ 
  2. Masukkan rempah 4 sekawan. daun bay, daun pandan, pes bawang, halia 7 rempah2..tumis lagi hingga garing & naik bau
  3. Masukkan air rebusan, garam & gula, ayam. Dah mendidih terus tuang ke dalam beras atau boleh juga lpas masuk rempah goreng sebentar beras baru masukkan air, ikut keselesaan masing2 la yer. ( yana goreng beras dulu )
  4. Apabila nasi telah kering, gemburkan & taburkan jintan putih ( yana & ct letak sikit je sbb xnak anak2 pilih masa mkn nnt ^_^
  5. Siap sudah..boleh dihidangkan...

Selamat Mencuba :-)

3 comments:

  1. salam yana..

    wah, nampak best ni.lapar la pula tengok menu tu..em..

    ReplyDelete
  2. sedapnya.. tak penah dengar lagi nasi pilau ni.. kena cuba gak baru tau rasanya..

    ReplyDelete