Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^__^
~ Ayam Ungkep gandingan bersama Nasi Lemon ^__^ Yana suka sangat Ayam Ungkep..ada beberapa versi yang dah dicuba..semua sedap..Resepi Ayam Ungkep kali ni yana amek kat dapur Kak MaDiHaA..Resepi asal dari Dana..Nampak je Ayam Ungkep nih terus msk list nak mencubanya..Tq yer Kak kerna berjaya goda yana utk mencubanya hihii..
Tq juga pada Dana sudi share resepi dari ibunya ini..memang puas hati ^^ Ekceli yana belum sempat lagi nak bersuai kenal dgn Dana..InsyaAllah lepas nii akan terjalin pula persahabatan dgn beliau ^^
AYAM UNGKEP
Resepi : Norhidana
Sumber cuci mata: Kak MaDiHaA
BAHAN-BAHAN:-
500 gm / 1/2 ekor ayam saiz kecil/sederhana - dibersihkan & potong saiz kesukaan
1 sudu besar serbuk kari
1 batang serai di titik
1 helai daun kunyit ~ dihiris / dikoyak2
1 sudu kecil asam jawa ~ bancuh dengan air
1 1/2 cawan air
sedikit gula dan garam utk perasa
sedikit minyak masak
BAHAN2 DITUMBUK LUMAT
1/2 inci kunyit
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah kecik
( jika suka terasa pedas boleh tambah beberapa biji cili padi juga semasa menumbuk ramuan )
CARA PENYEDIAAN:-
- Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 yang ditumbuk bersama serai & serbuk kari sehingga naik bau. Masukkan ayam dan gaulkan. Tambah air, air asam jawa, garam, gula dan perasa. Gaul sebati.
- Tutup kuali & sesekali buka & gaul sebati. Tunggu hingga ayam nampak masak. Masukkan hirisan daun kunyit & gaul sebati. Bila cuckup pekat & ayam empuk bolehlah di matikan api & hidang. Jika suka berkuah sikit bolehlah matikan api lebih awal tanpa tunggu kuah pekat. Sedap dihidang bersama nasi putih & lauk sampingan yang lain
Selamat Mencuba ^__^
Sedapnya Yana...kak fiza pun nak cuba gak...lagipun bahan2 pun x byk...he he he...yg simple n sedap tu yg kak fiza paling2 suka...he he he
ReplyDeletesalam yana..
ReplyDeletesedapnya ayam ungkep tu..