Assalamualaikum dan salam sejahtera ^__^
1st entry di bulan Mei (^__*)~ Lama betul tuan tanah nih bercuti kan..ekceli, yana baru balik dari kampung..bercuti sejak hari mengundi lagi ^^..seminggu lebih duk kampung tapi rasa macam kejap jew :(
Meh kita jamu mata dulu dengan Ayam Panggang Bercajun..Dah banyak kali yana buat resepi dari Kak Nor Secubit Garam nih..memang sedap..memenuhi piawaian anak tekak penghuni rumah ni hehee..Okess, tak boleh nak citer panjang lebar lagi sekarang nih..update blog sepantas yang boleh sebelum baby jaga dari lena ~jumpa lagi~~~
1st entry di bulan Mei (^__*)~ Lama betul tuan tanah nih bercuti kan..ekceli, yana baru balik dari kampung..bercuti sejak hari mengundi lagi ^^..seminggu lebih duk kampung tapi rasa macam kejap jew :(
Meh kita jamu mata dulu dengan Ayam Panggang Bercajun..Dah banyak kali yana buat resepi dari Kak Nor Secubit Garam nih..memang sedap..memenuhi piawaian anak tekak penghuni rumah ni hehee..Okess, tak boleh nak citer panjang lebar lagi sekarang nih..update blog sepantas yang boleh sebelum baby jaga dari lena ~jumpa lagi~~~
AYAM PANGGANG CAJUN
Resepi : Kak Nor @ SecubitGaram
BAHAN-BAHAN:-
2 keping bahagian peha ayam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 inci halia ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar gula perang/madu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar italian herbs
1 sudu besar extra virgin olive oil
CARA PENYEDIAAN:-
- Gaul kesemua bahan-bahan kecuali ayam hingga sebati
- Lumur pada ayam dan perap paling kurang 1 jam ( dalam peti ais )
- Panaskan pemanggang/oven dan bakar/panggang ayam hingga masak ( lebih kurang 40 - 45 min )
- Sedia untuk dihidangkan
Selamat Mencuba :-)
Huiii... mengancam betul ayam panggang Yana. Kilat dia tu yg menggoda selera yg memandang:)
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak..Bila tengok resipi ni, tetiba plak teringat, macam ada beli cajun hari tu tapi tak tau campak kemana..kena cari baliklah..mana tahu nanti boleh cuba resipi ni plak...
ReplyDeleteterliurnya tengok!!
ReplyDeleteAssalam yana, hurmmm kalo blk kampung mmg kejap je rasa tak terasa dh seminggu.
ReplyDeleteSedap nampak ayam tu sekata je kaler dia, dapnya
salam yana.. mekasih sudi buat lagi dan lagi ayam panggang ni ya.. mmg sedap kan, terasa rempah ratusnya tu.. cantik ayam panggang yana ni :)
ReplyDeleteAssallamualaikum Yana.
ReplyDeleteYana, mintak seketul..hihihii.. Nak buat malas tapi k Nadz pernah guna kacun tu.. Tak berapa nak masuklah dgn akak. Nak kena try lagi sekali kot guna kacun tu. Tgk org lain bersungguh2 jer guna kacun ni dlm masakan..
Salam Yana...Ya Allah sedapnya ayam panggang Yana ni...ni buat kak fiza terliuq dah ni...kak fiza ambik yer resepinyer...
ReplyDeletepatut la sunyi jer umah Yana...rupanya balik kg yer...kelantan kat mana...kak fiza pernah belajar kat kelantan...tapi kejap je...kat Panji...=)
SALAM YANA...NAMPAK SEDAPNYA AYAM PANGGANG TU :)
ReplyDeleteRasanya semua bahan ada dalam simpanan, cajun yang kak Amie beli lama dah tak berbuka lagi... boleh cuba ni... nampak macam sedap je.
ReplyDeleteSalam Yana...kita dah berkenan dg ayam cajun ni...nampak mudah nak buat...
ReplyDeleteyeezy boost 350
ReplyDeletefitflops sale clearance
supreme clothing
christian louboutin outlet
nike cortez men
moncler jacket
kobe shoes
golden goose
nike air max 97
adidas nmd r1
louis vuitton replica j26 r5z69u7g28 replica gucci handbags t64 a6h21k8p52 replica bags from china p54 f3h70q5t49
ReplyDelete