Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua ^__^
Kuih Apam Tapai Pulut nih yana buat 3 hari lepas untuk minum petang..So, memang dah kehabisan yer jangan cuba diminta lagi ^_^..Walaupun kuih apam nih tak nak mekar berjambak2 seperti tuan empunya resepi Kak Rusnah namun ia tetap habis dimakan..kejadiannya jugak agak padat tidak seperti apam nasi tapi lembut dan sedap gitew..
Tq pada Kak Rusnah dan Kak Jun share resepi kuih apam ni..Yana buat 1/2 adunan jew..cukup lah untuk family kecik kami yang tak makan banyak nih huhuu~~~
APAM TAPAI PULUT
Resepi : Kak Rusnah
Sumber cuci mata : Kak Jun @ Yummylicious
BAHAN-BAHAN:-
1 cawan tapai pulut*
2 1/2cawan air*
3/4 cawan gula* ~ yana guna gula kastor
1/2 cawan nasi
200 gm tepung beras
50 gm tepung gandum
1/2 sdt yis
1/2 sdt double action baking powder
CARA PENYEDIAAN :-
- Blend bahan bertanda * dan tapis. Gunakan air tapisan untuk mengisar nasi sampai halus.
- Campurkan tepung beras, tepung gandum dan yis bersama nasi yang dikisar tadi. Perapkan selama 3 - 4 jam
- Panaskan pengukus dan acuan lompang. Adunan yang diperap tadi dicampurkan dengan double action baking powder dan biar selama 10 minit. Tuang adunan ke dalam acuan kukus selama 15 - 20 minit.
- Sejukkan dan hidangkan bersama kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
Selamat Mencuba :-)
Salam kak yana cayanggg.... tun kene tunggu raya dulu baru blh try nih. sbb masa raya je jumpa tapai. hihi
ReplyDeleteAssalam yana
ReplyDeletecantik kalerful he hee nk mintak dah abis hu hu
td tgk blog syifa pun apam jg
nk buat apam jgk ni
Assalamualaikum...bila tengok kaler2 macam ni..budak2 pun terus tertarikkkk
ReplyDeletelama tak buat apam tapai..
ReplyDeletenampak sedap.. walau tak merekah tp apam ni memang lembut...
Biasa buat apam tapai ubi...ni apam tapai beras...nampak sedap..kalau ada tapai nasi bole cuba ni..
ReplyDeletezzzzz2018.8.15
ReplyDeletecoach outlet online
oakley sunglasses wholesale
mulberry uk
louboutin shoes
ralph lauren uk
true religion jeans
prada outlet
pandora
chrome hearts
canada goose outlet