Thursday, January 3, 2013

NASI AYAM BUTTER & AYAM BBQ

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ^______^

Entry pembuka tirai 2013 ^_^..Selamat Tahun Baru buat semua teman dan pengunjung yang sudi menyinggah ke dapur kecik yang makin slow jew skg nii ^__^...Kesibukan dengan tugas harian membataskan waktu untuk bersama cik lappy..Alhamdulillah pagi ni ada sedikit masa nak update blog..rindu betul nak menjenguk kengkawan dengan resepi2 baru..hmm..virus apa pulak yang sedang melanda kengkawan kita skg ni huhuuu....

Pagi yang indah ini kita jamu mata dulu dengan Nasi Ayam Butter dan Ayam BBQ..Menu ni hidangan untuk tahun baru..Hari ni baru dapat post kat sini ^_*..Nasi ayam resepi Kak Hana ni memang sedap..suka bau wangi masa menumis..untuk ayamnya, yana guna resepi Ayam BBQ dari minami133..xnak makan ayam goreng skg ni..kita bako jer hihiii.. Tq buat kedua2nya..mintak izin yana share kat sini pulak yer ^__^


NASI AYAM BUTTER
Resepi : Kak Hana
BAHAN-BAHAN:-

Untuk Nasi

3 cawan beras - basuh dan toskan
3 1/2 cawan air rebusan ayam - bergantung jenis beras
rempah tumis ( kayu manis, bunga lawang, cengkih, pelaga )
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 inci halia - diketuk
1 sudu serbuk pati ayam knorr
1 helai daun pandan - simpul
1 batang serai - ketuk
2 sudu besar butter
garam

CARA PENYEDIAAN :-

Panaskan butter. Masukkan rempah tumis, hingga naik bau. Masukkan bawang, halia..tumis lagi. Masukkan pula air rebusan ayam, daun pandan, serai, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan pindahkan ke dalam rice cooker. Masak seperti biasa.



UNTUK SUP

1/2 ekor ayam size kecil - potong
1 sk serbuk @ kiub pati ayam
1 batang saderi - potong
2 inci halia - ketuk
Air secukupnya
Garam
Daun bawang dan bawang goreng

CARA PENYEDIAAN:-

Rebus semua bahan sehingga ayam masak. Toskan ayam dan ketepikan. Masukkan daun sup dan daun bawang goreng. Siap untuk hidangan sup.

UNTUK SOS MERAH

3-4 batang lada merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji tomato*/bleh jgk guna tomato puri
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar gula

CARA PENYEDIAAN:-

Blend yang bertanda *. Masukkan dalam periuk/kuali dan masukkan sos, cuka, gula dan garam, Didihkan sehingga kuah agak2 pekat dan matikan api.

UNTUK SOS HITAM@KICAP

3 sudu besar kicap
1 sudu kecil madu
2 sudu besar air rebusan ayam

CARA PENYEDIAAN:-

Campurkan semua. Ketepikan.


AYAM BBQ

BAHAN-BAHAN ( 5-6 orang )

2 kg ayam
1 biji bawang besar ( kalau bawang tu bersaiz kecil guna 2 biji )
5 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 batang serai
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil garam
1 cawan gula 

CARA PENYEDIAAN:-
  1. Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar2, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. Kemudian bersih dan toskan ayam tersebut.
  2. Kisar semua bahan2 diatas sehingga hancur.
  3. Masukkan bahan2 kisar tersebut ke dalam bekas dan camourkan dengan ayam.
  4. Perap ayam tersebut 1 malam @ 2-3 malam di dalam peti ais. ( lagi lama perap lagi sedap )
  5. Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak. 
Selamat Mencuba :-)

2 comments:

  1. Slm yana miz u la..hpy nw yer..amboii ppgi dh wt akk kecur nie..sedapnye..simpn utk akk spiring tau..

    ReplyDelete
  2. Aslmkm Yana..lapar nasikla..meh sepinggan..satu set nasi ayam yer

    ReplyDelete