Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^__^
Malam ni kedua2 puteri serta cik abe saye tido awal..boleh lah ibu bersosial di alam maya kejap ^^.. Siang tadi tak berkesempatan nak berBW rumah kengkawan..baru nak mula tibe jer yang kecik dah memanggil dengan volume tahap maksima..pantang betul dia kalu jaga ibu takde di sisi..ngada2 lebih ^^
Sebelum January 2013 melabuhkan tirainya..jom kita layan dulu menu dinner kami tadi.. Ayam Masak Halia resepi dari Chef Hanieliza yang fofular tu ^^..Simple sangat nak membuatnya..Selain dari masak kicap, masak halia macam ni selalu jadi pilihan yana..en.laling memang suka sangat kalau masak letak halia banyak2..habis keluar angin hehee..
Kepada kawan2 yang tak tahu nak masak apa untuk lunch atau dinner esok, bolehlah cuba resepi simple nih..sedapp ^^
Malam ni kedua2 puteri serta cik abe saye tido awal..boleh lah ibu bersosial di alam maya kejap ^^.. Siang tadi tak berkesempatan nak berBW rumah kengkawan..baru nak mula tibe jer yang kecik dah memanggil dengan volume tahap maksima..pantang betul dia kalu jaga ibu takde di sisi..ngada2 lebih ^^
Sebelum January 2013 melabuhkan tirainya..jom kita layan dulu menu dinner kami tadi.. Ayam Masak Halia resepi dari Chef Hanieliza yang fofular tu ^^..Simple sangat nak membuatnya..Selain dari masak kicap, masak halia macam ni selalu jadi pilihan yana..en.laling memang suka sangat kalau masak letak halia banyak2..habis keluar angin hehee..
Kepada kawan2 yang tak tahu nak masak apa untuk lunch atau dinner esok, bolehlah cuba resepi simple nih..sedapp ^^
AYAM MASAK HALIA
Resepi : Kak Liza
Sumber cuci mata : Kak Yatie @ Sinar Kehidupanku
BAHAN-BAHAN:-
500 gm ayam ( potong kecil dan basuh bersih )
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
1 sk tepung jagung
1 sk serbuk lada hita,
1 pokok daun bawang ( potong pendek )
1 biji buah tomato ( belah 4 )
1/2 batang carrot ( potong kecil )
brokoli ~ yana tambah
brokoli ~ yana tambah
minyak
garam dan sedikit gula
BAHAN HIRIS
5 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
4 tangkai cili padi merah ~ yatie tambah
CARA PENYEDIAAN;-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu
- Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup
- Masakkan ayam sehingga lembut kemudian masukkan carrot dan gaul sebati.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Biarkan sehingga pekat
- Masukkan buah tomato dan daun bawang. Kacau rata.
- Hidangkan.
Selamat Mencuba :-)