Assalamualaikum dan salam petang ahad..semua dh minum petang ke? kalau belum..jom join yana..menu simple jer..Cucur Kelapa..Ekceli, 1st time yana mkn cucur kelapa nii tau..terasa jakun kejap..Tun, kita sama je kan xtau tentang kewujudan resepi yg sedap nii nama jer org kampung hikhikk..tq Kak Q sudi share resepi nii..klu x, mmg yana xtau kelapa parut pun bleh jadi cucur ^^..untuk petang yg indah ni Yana buat versi manis..makan bersama teh o limau panas..pergghh..sodapp ^^
CUCUR KELAPA
Resepi: Kak Quinnie
Sumber: Tun_Telani
BAHAN-BAHAN:-
2 cawan kelapa parut
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas
1/2 cawan air biasa
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula ( yana tambah )
CARA NAK BUAT:-
- Mula2 masukkan kelapa..tepung dan garam kedalam mangkuk..kemudian kacau2 biar rata.. lepas tu masukkan air panas dulu..kacau2 rata..akhir baru letak air biasa..kacau2 la hingga sebati..lepas tu tutup adunan dgn pinggan ke apa ke..janji bertutup..biarkan kejap dlm 10 minit.
- Panaskan minyak..api kecik je..sudukan adunan bulat2..dah penuh dlm kuali tu..baru kuatkan skit api tu..sederhana je..jgn kuat sgt nanti hangus..masak la hingga kekuningan.
- Boleh mkn cucur kelapa dgn gula atau pun kuah kari pilihan anda..kalau nak buat versi cucur kelapa manis pun boleh jugak..taruk la dlm 1 sudu besar gula kat dlm adunan.
Selamat Mencuba :)
Selamat petang Yana,
ReplyDeletemesti masih ada lagi ni cucur kelapa panas! Kak Amie nak cuba barang seketul ye Yana... siap dengan teh opanas ye.
yana, cucur ni kalau dapat nyor kulit hidup lagi sedappp...
ReplyDeletewah dah buat ye..jgn ketagih sudah la ye..hehhhe..cicah ngan kari sedap betul...kekeke
ReplyDeletebestnya kalau dapat makan cucur kelapa time minum petang...terasa lemak n wangi kan..
ReplyDeletemorning kak yana ^^ mmg sedap nii!! hehe.. meh kita sama2 jakun, pasni x jakun dh. hihi.. tun pun wat cucur kelapa ni utk bekfes semalam, cicah ngan kari sardin.
ReplyDeleteakak sukeee.. sedap dpt ciciah sos
ReplyDelete