Assalamualaikum dan selamat pagi..Alhamdulillah bertemu kita kembali..apa khabar semua?semoga sihat2 jer..Pagi ni kita cuci mata dulu dgn Kek Durian yana buat untuk mkn petang semalam..musim durian dh tibe..balik kg ari tu kami borong buah durian..lepas ni jgn ada yang jemu pulak yer klu asyik keluar menu durian jer..hihiii..yana nak abiskan stok..ada 3 biji lagi yang telah selamat difrozenkan..InsyaAllah boleh lah bertahan seminggu..
Jom je lah kita semak resepi CMG kita nii..banyak jgk resepi Kek Durian yana dapat hasil menggoogle..kali ni cuba resepi CMG dulu..sedap..lembut dan semestinya gebu hihiii..So, lepas ni klu ada durian yg lebih bleh jer cuba resepi ni..mmg berbaloi..mintak izin yer CMG yana panjangkan resepinya kat sini pulak..layan..:=)
KEK DURIAN
Resepi: Mat Gebu@MyResepi
ternipis sikit kek..terbuat dlm loyang besar hihii:-) |
BAHAN-BAHAN:-
185 gm mentega
150 gm gula aising
4 biji telur Gred A ( asingkan kuning dan putihnya )
185 gm tepung berserbuk penaik ( self raising flour) diayak
125 g isi durian ( dikisar )
Secubit cream of tartar
CARA NAK BUAT:-
- Pukul mentega dan gula hingga putih. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
- Masukkan tepung berselang-seli dengan isi durian hingga habis. Gaul rata.
- Dalam mangkuk lain pukul putih telur bersama cream of tartar hingga kembang dan kental. Kaup dan gaulkan kedalam adunan kek tadi mengguna senduk secara sehala ( jgn terlebih gaul ) hingga rata.
- Tuang dalam loyang yg telah digris dgn mentega dan alas dasar dgn kertasa minyak. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175c selama 40-50 minit ( bergantung kepada oven masing2 )
- Uji kek dengan cara mencucuk lidi di bahagian tengah kek jika lidi itu keluar licin bermakna kek telah masak..
Selamat Mencuba ;=)
sedapnya kak kek durian.kebetulan kat kg ada durian frozen.boleh buat nanti :)
ReplyDeletewaaa...dh musim doyan, sure banyak respi doyan keluar lepas ni....
ReplyDeletetentu wangi setaman time bake durian kek..sedap2..
ReplyDeleteYana...
ReplyDeleteBak sepotong ..kak cek nak rasa...emmm...harumnya bau duriannnn...:)
sedapnya kek durian, teruja sangat...
ReplyDeletesalam yana...mmg nmpk sedap kek ni...akak pun nk try jugak la,sbb nk perabis durian frozen tu...hihihhi
ReplyDeletekak yana ^^ ingatkan musim durian dh habis! tgh musim durian ke skrg? wahhh.. ni yg x sabar nk balik kampung nih! mesti harum semerbak bau kek masa tgh bakar kan.. tun biasa suka mkn pulut durian, x pernah rasa kek durian.
ReplyDeleteYana,
ReplyDeleteMesti sedappp kek durian ni... tak pernah lagi rasa kek durian... kebetulan ader lebih durian dalam fridge, cam nak buat kek jer ;)
Yana,mesti sedap kek doyan kak,ct xpernah lagi wat/makan kek letak doyan,mcm tun juga,selalu mkn ngan pulut jer..wat serimuka pernah,sedap..Kek yana nmpak gebu jer..
ReplyDelete@Nonie>mmg sedap nonie..nnt cuba lah..wangi bau durian :=)
ReplyDelete@Kak CK>haah kak..musim doyan dh kembali..byk lg stok doyan..xtau nk bt pe lg hihii
ReplyDelete@Rahel>haah..mmg wangi..ms duk dlm oven mmg xtahan baunya..rs nk mkn terus hihii
ReplyDelete@Kak Cek> sudi2lah amek k.cek..cukup ke sepotong tuu hehee
ReplyDelete@Qhaifa Nur>klu peminat durian mmg akan teruja dgn kek ni..:=)
ReplyDelete@Kak Liza>nnt try lah kak..mst suka.. sedap dgn rasa dan bau durianyaa..:=)
ReplyDelete@Tun>musin doyan dh kembali..k.yana pnh jgk mkn kek doyan sebelum nii..kali ni try bt sndiri..mmg sedap resepi CMG ni :=)
ReplyDelete@Kak Nurul>nnt try lah bt kak..mcm2 versi ada klu google..resepi yg ni best jugak..cepat kak abiskan stok doyan itu hihii
ReplyDelete@Ct>yana mkn mkn kek doyan..yg 1 st time bt sndiri..lg sedap dr yg beli hihii..yana br fikir nk try bt seri muka..tgu mood rajin dulu hihii
ReplyDelete