Assalamualaikum semua..sebelum nak menidurkan diri jom kita cuci mata kejap dgn dinner kami tadi..Daging Goreng Ala Kaprau resepi Kak Jee yg femes tuu ^_^..dah rmai yang mencuba..semua menyatakan kesedapannyaa..Yana pulak klu daging agak lambat sikit nak cuba..Kat umah jarang beli daging..Yang ni stok terakhir daging korban ari tuu..punya lah lama duk membeku kesejukkan dlm esbox heheee..
Malam ni yana juz goreng nasi utk En.H..mkn bersama Daging Goreng Ala Kaprau yang ummphh!! ^_^..sedap sgt dgn rasa pedas and bau daun limau purut..menurut Kak Jee klu ada daun selasih lagi best resepi nii tapi yana ada stok daun limau purut jer..pe2pun dah selamat semuanyaa..jom layann..Yana nak p ketuk umah kengkawan kejap sambil jenguk resepi utk esok ^_^..oppss lupa pulak..mintak izin yer Kak Jee, yana share resepi kat sini pulak yer utk rujukan pada masa hadapan..lepas ni bleh bt dgn ayam pulak ^_*
DAGING GORENG ALA KAPRAU
Resepi : Kak Jee@Dunia Dari Dapur Kak Jee
BAHAN-BAHAN:-
250 gm daging batang pinang dihiris nipis (atau ayam)
2 sudu besar paste tomyam ( Kjee guna paste Adabi )
Cili api diketuk2 ( ikut kepedasan. Resepi asal mesti pedas )
2 labu bawang besar ( dibelah 8 dan dicerai2kan )
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili ( Kjee guna sos cili Thai )
Daun selasih ( Kjee x bubuh sbb xde. Ada daun selasih sedap sgt )
CARA NAK BUAT:-
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama 1/2 jam. Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. Kemudian masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hirisan daging yang telah diperap dan goreng hingga daging kecut.
Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang layu, padamkan api dan sedia untuk dihidang..
Selamat Mencuba :=)
waa dasyat mlm2 post gambar daging . saje suh aku lapar balik .. huhu ;p
ReplyDeleteSalam Yana ,kak Ros pernah buat.harum daun limau purut tu memang sedapkan.
ReplyDeleteyana..nasib baik yana kuarkan resepi ni...kita ada beli tomyam paste..tapi tak tau nak masak apa dgn daging..baru teringat kat resepi ni..hehhehe..nanti nak cuba lah...:)
ReplyDeleteSelamat pagi Yana,
ReplyDeletenampak hitam berkilat & menawan selera! terasa-rasa di hujung lidah keenakannya tu...
morning kak yana ^^
ReplyDeletetun suka bau daun limau purut! tp duk kat kampung ni mmg xleh buat lauk2 ala2 tomyam nih, abah tun x makan. xtau la nape.
errmmm sedapnyer.... memang suke sgt ngan thai food! mesti harum bau lauk ni kan sebab ade daun limau tu.. senang2 nnti blh cube .. ^^ tq yana ^^
ReplyDelete@Eda>tau xpe..aku tau ko skg tgh kelaporan :p
ReplyDelete@Kak Ros>haah Kak..suka sgt bau daun limau purut kan..makin berselera nk mkn :)
ReplyDelete@Kak Q>cuba jgn xcuba..mst suka punya..mmg sedap..mkn dgn tomyam lg ummphh ^_^
ReplyDelete@Kak Amie>nnt cubalah kak..berbaloi baloi..mst anak2 akak suka.. :-)
ReplyDelete@Tun>k.yana igt semua org suka tomyam..kot2 abah Tun elergic kot.. sbb tu dia xsuka :=)
ReplyDelete@Sha>cuba yer jgn xcuba..lg sedap dpt mkn dgn tomyam+telur dadar..rasa mcm kat restoren thai food pulak hihii
ReplyDelete