Assalamualaikum semua..petang ni nak post n3 yang tertangguh dari semalam lg..Biasa lah kalau En.H ada kat umah..maka cik lappy ni pun jadi hak milik dia walaupun sebenarnya kita yg punya hihiii..Tak mau cakap byk..kejap lagi nak p ronda2 kat pasar malam cari makan..hari ni my dapur tak berasap..penyakit pompuan dh dtg..so, tido je lah ari nii..ngee :=)
Jom je lah kita jamu mata dgn pic nii..sorry semua..Lala dah abis..skali ngap je semua nii huhuu..layannzz :=)
LALA MASAK TOMYAM
BAHAN-BAHAN:-
500 gm lala
3 ulas bawang putih ( tumbuk )
1/2 labu bawang besar ( hiris nipis)
1/2 biji buah tomato ( potong 2 )
2 batang serai ( dititik)
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1/2 kiub tom yam ( yana guna knorr )
2 biji limau nipis ( amek jus )
3 tangkai cili api ( potong )- nak pedas bleh tambah lg
4 helai daun limau purut
Garam, gula & serbuk perasa
CARA NAK BUAT:-
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih,bawang besar, cili api, buah tomato dan serai.
- Masukkan sos cili, sos tomato dan daun limau purut. Kacau 1 minit dan masukkan sedikit air. Anggaran dalam 1/3 cawan. Kemudian masukkan kiub tomyam. Kacau biar sebati.
- Masukkan lala dan bahan perasa. Gaul rata dan tutup kuali 3 hingga 5 minit.
- Buka tutup kuali dan gaul lagi..Tutup api dan perahkan jus limau nipis. Gaul lagi dan siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba :=)
Yna ct pon suka mkn lala,kalo kami2 orgutara panggei siput retak seribu ajer,Bestkan,sedap dari kerang,msk gini mmg sesuai sgt..
ReplyDeletesedapnya lala..
ReplyDeletebaru nmpk izah tayang pagi tadi..he3
hihi.. pakat ngan kak izah ye nk tayang lala.. tun xpenah makan pun lala ni. rasa mcm kerang ye?
ReplyDeleteala.....kat sabah xde lala la pulak...mak nani kalau masak lala selalunya dia buat masak lemak yang ketuk2 serai tu. pastu ada letak baby corn...sedapnya....
ReplyDeletetengok kak yana duk tayang ni baru terfikir, macam dah bertahun2 tak makan lala
mana den nk cari lala fresh ni yer..terbayang dah ni..
ReplyDeleteserius lama ayu tak makan lala..
ReplyDeleteyana.. nampak menyelerakan, lagilah ada masam2 kannn
cmtu ek namanya..hubby yana xpnh plak gtau hehee..yana xmkn kerang..gatal mata dgn idung ni..alergik hehee
ReplyDelete@Kak Mas> tu laa..tgk umah Kak Izah ada jgk td..xjanji pun hehee
ReplyDeletelala...menu feveret esp. lau masak lemak cili api or sambal. sedapnyerrrr
ReplyDeleteyana..dah lama btul kita tak makan lala..paling suka lala masak lemak...kalau lala dah habis tinggal kuahnya pun tak pe..sebab suka kat bau dan rasa kuah tu....sedapnya...:)
ReplyDeleteyana.. akak bookmark resepi ni. nampak sedap tu. tapi besoo nyer isi lala tu. akak nyer kecik toet je. hehe
ReplyDeleteYana,
ReplyDeletelama dah k nurul x mkn lala... terliur ni... ;)
@Tun> xpakat pun..tibe je termasak yg sama hihii..sedap tun lala..kna cuba mkn..k.yana xmkn kerang tp lala mmg k.yana suka :=)
ReplyDelete@Nani>K.yana xpnh pula mkn mcm tu..nnt nk try jgk..suka baby corn yg manis tu..org klate mmg suka msk lemak kan hihii
ReplyDelete@Kak Anna> kat penang byk kak Anna..nnt mai beli sini hehee
ReplyDelete@Kak ayu> yana mmg suka tomyam..masam2 pedas gitew..sedap lala msk mc ni :=)
ReplyDelete@Ira> k.yana xpnh msk lala msk lemak cili api..bunyi mcm sedap jee..nk cuba lah :=)
ReplyDelete@Kak Q> rmai yg suka msk lemak yee..nnt nk try buat jgk..asyik msk serai jee lala nii hihii
ReplyDelete@Kak Izah> nnt yana pun nk try jgk lala sos pedas tu..suka klu ada rs pedas..lala kat sini mmg besar kot..slalu beli isi mmg besar:=)
ReplyDelete@Kak Nurul> maknanya kna buat la kak..sedap lala kan..xpuas mkn :=)
ReplyDelete