Assalamualaikum..bersua lagi kita petang nii..n3 ringkas je nak share menu lunch tadi..MySore Chicken..sedap ayam ni coz ada rasa pelbagai jenis rempah..Nak buat pun kejap jee..Resepi ni yana terskodeng kat umah Tun..dah ramai yg mencubanya..mmg sedap..Jom kita layan jee resepi Mysore Chicken..layan :=)
MYSORE CHICKEN
11/2kg ayam-dibuang kulit dan potong kecil
2 bawang besar dipotong 2 dan hiris nipis
2 batang cili hijau-dipotong panjang
1 batang cili merah-dipotong panjang
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil halia kisar
garam dan serbuk perasa secukupnya
2 cawan air
8 sudu besar minyak
daun ketumbar
CARA NAK BUAT:-
Campurkan ayam dengan bahan2 (melainkan minyak dan 1 cawan air) di dalam mangkuk besar. Panaskan minyak dan masukkan ayam dan goreng hingga naik bau. Masukkan 1 cawan air lagi tadi, tutup dan biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan hingga ayam kering dan betukar warna brown, kacau sekejap2 supaya tak hangus. Hiaskan dengan daun ketumbar
Sources:-From Zarina Easy Cooking
Selamat Mencuba :=)
Assalam yana, nmpk mabeles sungguh ayam mysore tu
ReplyDeleteYana nmpk sedap,ritu time tun pos n3 pon da amik resepi,tapi xtau lagi bla nak try..Weekend jer pepaham lah,xlekat umah..
ReplyDeleteAssalamualaikum yana...
ReplyDeleteterliur akak tgk ayam tu tau yana.. menyelerakan sungguh..akak x perna lg cuba resipi nie.. mmg nmpk sedap ...
sedapnyerrrr :)
ReplyDelete@Kak Rosaliza> mmg mebeles kak..sedap hehee
ReplyDelete@Ct> Yana tergoda kat umah Tun jgk nii..xtau nak msk..try je lah msk ni..sedap..;=)
ReplyDelete@Kak Diana> saje bg pic close up skit..nmpk menyelerakan hikhikk.. nnt try la kak..mmg sedap :=)
ReplyDelete@Ira> mmg sedap ira..sempat lg klu ira nak try ni..lepas bersalin nnt kna pantang dh hehee
ReplyDelete