Jom je lah kita intai resepi nii..yana suka bau wangi lengkuas dgn kunyit hidup..aduss..mmg mkn byk bebuka tadi.. jom layannnn :=)
GULAI KUNING IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHAN:-
3 ekor ikan kembung ( potong 2 )
4 biji bawang merah ( tumbuk halus/kisar )
2 ulas bawang putih ( tumbuk halus/kisar )
1 inci lengkuas ( tumbuk halus/kisar )
1 inci kunyit ( tumbuk halus/kisar )
1 sudu besar cili giling/cili kisar
1 kotak kecil santan
1/2 cawan air
1 keping asam keping
2 biji cili merah
4 biji bendi
Garam
Gula
Serbuk perasa
CARA NAK BUAT:-
- Masukkan semua bahan tumbuk/kisar kedalam periuk. Kemudian masukkan santan, air dan asam gelugor. Biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan. Kacau dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa. Biarkan lagi hingga kuah menjadi sedikit pekat.
- Last masukkan bendi dan juga cili merah. Masak lagi 2 hingga 3 minit. Boleh tutup api dan siap untuk dihidangkan..
Selamat Mencuba :=)
Salam Yana... mai tgk gulai ni...teringat gulai nasi berlauk...
ReplyDeletehihih...hari tu nani buat sayur masak lemak putih. ituu pon kalut2 tepon mak.nani kalau masak lemak mcm ni, makan dengan ulam + budu, memang terangkat. dah tak sabar nk balik raya ni.
ReplyDeletegulai lemak rupanya..hehhehe..kita suka makan gulai lemak pekat2....pakai ikan rebus pun sedap...buat pedas2..huh..sedap...:)
ReplyDeleteAssalamualaikum yana...
ReplyDeletewah akak suka ngan resipi mcm nie.. sedaap.. kekdg tu mkn gini jer... x yah nasi.. heheheh
kat rumah ni kan, kalau buat gulai lemak ikan mcm kureng sambutan jee... mcm2 selera ramadhan ni kan. akak suke gulai ikan ni tambah daun limau purut.wangii je kan
ReplyDeleteCheq Sue: haah la..mkn td pun rs cam mkn nasi berlauk pg kat kg jee hehee
ReplyDeleteNani: org br nk blaja msk mmg slalu kna cll sifukat kg kan hehee..
ReplyDeleterasa xmo mkn budu+ulam dh..krg mkn byk sgt..xhingat dunia hehee
Kak Q: mmg berlemak sgt ni hehee.. mmg lg best klu msk dgn ikan tongkol rebus..waaa..kna bt lg lepas nii :=)
ReplyDeleteKak Diana: kdg2 je bleh mkn cani kak..selera sgt..bahaya jgk nii.. dh lah pakai santan ori.. mmg berlemak gituu hehe
ReplyDeleteKak Izah: suami yana suka mkn yg berlemak..terpaksa lah kita mkn yg berlemak jgk hehee.. ok jgk tuu.. lepas ni kita msk tambah daun limau purut..suka jgk bau nya yg wangi tuu :=)
ReplyDelete