Assalamualaikum dan slamat petang..bestnya ari nii..hujan turun membasahi tanah Kepala Batas..klu hujan smpai ke malam lg best..sejuknyaa..Semua dah minum petang kee..kalau belum jom join yana..petang ni kito make manih2 pulok deh..lamo doh sero xmake Siro Pise..kalu bule poso gak meme sedaklah make hok siro.. kade2 siro pise pahtu siro bahulu..tapi yana paling suko siro roti..siro campur dgn telur..meme sedak lah..xmake mugo lain doh..duk ngadap hok tu jah..waahhh..kecek klate pulok deh..hok aloh..hikhikk
Resepi senang je nii..saje nak abihkan pisang mak mertua bagi ari tuu..dah lama xmkn sira..ptg ni kita mkn je lahh dgn cuaca yg sejuk dingin nii..my hubby rsnya xleh eat too much kot..so sweet katanyaa hehee.. yana dh bt kurang manis dah tp tetap lidah dia rs maniss..klu xmanis krg xde la plak namanya sira kan hehee..Jom je lah kita intai resepi nii..tutup mata pun bleh bt nii..layann :=)
BAHAN-BAHAN:-
5 biji pisang ( belah 2 )
2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
3 kuntum bunga cengkih
Sedikit garam
Sedikit garam
CARA NAK BUAT:-
- Masukkan air kedalam periuk bersama gula pasir.
- Kemudian masukkan sedikit je garam. Bukan tambah utk kemasinan yee :=)
- Bila mendidih masukkan pisang, bunga cengkih dan daun pandan.
- Kalau nak kuning tambah sikit jee pewarna kuning. Biarkan seketika dan bleh tutup api. Siap utk dihidangkan Slamat Mencuba :-)
lamanyer x makan sira pisang~~
ReplyDeletesedap ^^
Salam yana.Bule posa dah nak mari ni..sedapnya sira pisang.Mesti buat untuk buka puasa ni.
ReplyDeletekalau tengok kandungan gula, mcm takdela manis kot...rindunya nk makan sira pisang....nampak sedap pulak..nk buat sendiri, M.A.L.A.S. hihih
ReplyDeleteTun: sbb lama xmkn la k.yana bt nii..teringin plak nk mkn hehehe
ReplyDeletePuan Ros: bt sbb tringin nk mkn je ni kak..pisang pun byk..heheee.. lain kali plak bt utk bebuka..skg off hikhikk
ReplyDeleteNani: tu laa..K.yana rs xmanis sgt dh bt..rsnya pisang tu yg manis.. hubby akak ni sensitif sgt dgn manis.. baik bt tawar jee hehee
ReplyDelete