Thursday, June 9, 2011

MUFFIN PANDAN~ dah berzaman tak buat :-)

Assalamualaikum..skali lagi n3 nak cepat..malam ni confem tak sempat nak pgg lappy..malas nk berebut dgn en.hb yg bz dgn keje dia..saje nak tayang muffin yg br je kuar dr oven..my baby dh mkn satu tadi..ibu tgu waktu bebuka br bleh mkn and test skali..tak tau la best ke tak tapi my baby mkn cam best jee hehee..ekceli dah lama tak memufin..rosak bahasa ku :)..so, ari ni saje buat nak tgk jadi ke tak..resultnya tak begitu menjadi.. tapi bleh la di mkn..nak bg org lain try xleh g coz xlulus g hikhik..dan ini bermkna kna byk blaja lagi.. walaupun tak begitu jadi tapi tetap nak tayang jgk kat sini bt tatapan diri sendiri..lepas ni kita buat lagi baik.. saje nak sedapkan ati hikhikk..Alamak! panjang plak bebelan ni..jap g nak buka pose..jom kita intai resepinyaa..yana amek resepi DI SINI..tq tuan empunya resepi..nnt singgahlah kat sana..mcm2 ada..yana mintak izin nak share kat sini plak yee..

MUFFIN PANDAN

mufin ke apam nii..;-)

BAHAN-BAHAN:-

200gm tepung gandum 
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa (dalam kotak) 
100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence

Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.( yana xletak pe pun..jgn ikut yana ek :-)


CARA NAK BUAT:-

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalamsebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemuabahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).

4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 

5. Bakar selama 20minit.

SLAMAT MENCUBA :-)

No comments:

Post a Comment