Wednesday, May 4, 2011

NASI HALIA KUNING~kembali bersiaran

Assalamualaikum..rindunyaa my blog..dh hampir seminggu tak on air..tak BW umah teman2..biasa lah cuti panjang kan..tak de kat umah pun..cuti2 malaysia :-)..Ari ni klu ada masa InsyaAllah yana akan jenguk semua umah and dapur2 yg best2 tuu.. Ari ni masak awal coz my baby lena jee..sejuk kot..hujan dari pagi blum stop2 lagi..so, pagi ni breakfast juz dgn biskut kering..jap g lunch time hehee.. jom semak resepi best nii..dah lama simpan resepi nii..br skg ada time nak buat.. resepi c&p dari KAK UMMI ..mintak izin ye kak ummi nak tayang kat sini plak...jom semak..layannnn...



NASI HALIA KUNING

BAHAN-BAHAN :-

  • 2 cawan beras basmathi - basuh dan toskan
  • 1/2 sudu besar halia - dihiris memanjang
  • 1/4 sudu besar bawang putih - dicincang
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
  • 6 cawan air/secukupnya untuk memasak nasi
  • 2 - 3 helai daun pandan 



CARA NAK BUAT :-
  1. Dalam periuk elektrik, cairkan mentega. Kemudian tumiskan halia dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan beras dan kiub pati ayam yang telah dihancurkan terlebih dulu diikuti dengan air secukupnya. Kacau sebentar.
  3. Tambahkan serbuk kunyit/pewarna kuning dan kacau rata.
  4. Kemudian angkat periuk dan letak dalam rice cooker dan biarkan nasi masak. Balik2kan sebaik saja nasi kering dan biarkan nasi masak.
  5. Hidangkan bersama ayam masak merah, acar nenas dan keropok.


    * Yana mkn nasi halia dgn ayam kandar+acar..rasa cam mkn nasi kandar jee..SLAMAT MENCUBA :-)

No comments:

Post a Comment