BAHAN-BAHANNYA:-
BAHAN A
2 senduk gula
BAHAN B
1 bungkus agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula
BAHAN C
1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu vanilla
(Campur sebati semua bahan C)
- Hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
- Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
- Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
sedapnya... nanti nak try lah.
ReplyDeletetry lah..sedap mkn sejuk-sejuk..:-)
ReplyDeletewah...leh buat tak pakai telur ek kak. best ni. jimat telur. nanti2 leh try. tq kak singgah2 blog saya lg :)
ReplyDeletehubby akak ckp best ada telur g..tekak dia kot..org nk diet xnk mkn telur byk hehee..
ReplyDelete